Prosize kapsule

Internet Explorer 10 najsigurniji – po jednom aspektu

Kako je internet pretraživač jedan od mogućih ulaza zloćudnog softvera u računar, a u zadnje vreme i jedan od najčešćih, NSS Labs je odlučio da proveri kako po pitanju sigurnosti stoje aktuelni internet pretraživači.

U tu svrhu četiri su pretraživača izložili malicioznom sadržaju koji ima socijalnu komponentu i došli do zanimljivih rezultata. Kad kažemo “socijalnu komponentu” mislimo na maliciozni sadržaj koji inficira računar nekom od metoda socijalnog inženjeringa, za šta su tipični primeri phishing i podvaljivanje crva ili trojanca korisniku kao nove verzije nekog često korišćenog programa. Međutim, takva istraživanja ne pokrivaju ranjivosti samih internet pretraživača kao programa, dakle njihove sigurnosne propuste (tzv. “rupe”).

Prema istraživanju NSS Labsa, najsigurnijim se pokazao novi Internet Explorer 10, koji dolazi sa Windows 8, a uz korišćenje App Rep funkcije blokirao je čak 99,1 procenata malicioznog sadržaja (bez App Repa, koji u obzir gleda “reputaciju” downloadanih datoteka, efikasnost je pala za 10,6 odsto). Sličan rezultat, iako nešto lošiji, prošle je godine ostvario i Internet Explorer 9.

Sledi ga Googleov Chrome sa 70,4 odsto efikasnosti, od čega samo 4,5 odsto otpada na Chromeovo blokiranje URL-a na temelju reputacije, a ostatak zaštite proizlazi iz Googleovog Safe Browsing API-ja, dakle za blokiranje tog sadržaja u osnovi se brine Googleov online servis.

Za razliku od dva navedena internet pretraživača, Firefox i Safari nemaju zaštitu protiv malicioznih downloadanih datoteka (ne koriste ni Googleov API za sigurno surfovanje), što je spustilo njihovu efikasnost na 4,2, odnosno 4,3 odsto blokiranog malicioznog sadržaja.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.