Prosize kapsule

Samopregled testisa

Zdravlje genitalija je nešto o čemu veoma moraš voditi računa. Nemoj da bude da ti nismo rekli kad ti budu sekli jaje zato što nas nisi poslušao i obavio bar ono što je do tebe – samopregled.

Dakle, samopregled testisa je tema o kojoj sada govorimo. Kako to učiniti? Lako. Nežno uzmi oba testisa u ruke i pregledaj ih. Ako uočiš nekakvu promenu u veličini, mladeže ili izrasline, to mogu biti simptomi neke polne bolesti ili raka testisa.

Pritom budi temeljan i nemoj da zameniš pasemenik (Epididymis) s nekom zloćudnom izraslinom. Pasemenik je deo muških organa koji leži na testisu. Na kraju pasemenika njegovi izrasci se združuju u semenovod. Pasemenik izgleda kao neka savijena cevčica koja se nalazi s gornje i spoljne strane svakog testisa.

Iron Abs za vas

Da bi što ranije otkrio simptome mogućih polnih bolesti, obrati pažnju i na sledeće znakove: promene u mirisu ili boji sperme, bol u karlici, bol tokom seksa ili ejakulacije, crvenkasti mehurići na penisu (koji mogu ali ne moraju da svrbe), neobičan sekret iz penisa, prisustvo krvi u spermi i slično. Sve što je neuobičajeno, moglo bi da bude simptom i čim ga uočiš, poseti doktora, za svaki slučaj.

Tumor testisa

Tumori testisa većinom su zloćudni i najčešće pogađaju muškarce u naponu snage – između 15. i 45. godine života. Ipak, retki su i ako se otkriju na vrijeme, izlečivi su u 90 odsto slučajeva. Zato je samopregled jednom mesečno izuzetno važan. Tumor najčešće pogađa adolescente, mladiće i muškarce do 45 godina, ali mogu nastati i kasnije.

Ne otkrije li se na vreme, tumor se lako može proširiti na limfne i druge organe. Srećom, lako se otkriva već u ranoj fazi. Naime, testisi su lako dostupni, pa ih svaki muškarac može i sam pregledati.

Simptomi

U početnoj fazi, tumor retko izaziva bol. Zato treba obratiti pažnju na druge simptome: promena oblika, veličine i konzistencije, odnosno nepravilan izgled, povećanje celog testisa ili jednog njegovog dela, otvrdnuće ili bolne izrasline.

Samopregled je vrlo važan ne samo za rano otkrivanje raka, već i za uočavanje upala. Testise treba pregledati kad je telo opušteno, najbolje nakon tople kupke, jer se tada mogu najbolje opipati.

Kako tačno obaviti samopregled?

Stani ispred ogledala, odozdo kažiprstom i srednjim prstom pridržavaj skrotum i testise, a palcem kruži po njima odozgo prema dolje, zatim odozdo prema gore, zatim zdesna na levo i obrnuto. Na kraju palcem pređi po pasemeniku. Pažnju treba obratiti na veličinu, konzistenciju i površinu.

Testis je jajastog oblika. Na gornjem delu primetićeš lopticu (glava pasemenika), a na donjem kraju ponekad manja loptica (rep pasemenika). Ako je povećan, neravne površine, sa zadebljanjima ili je imaš osećaj napetosti, trebalo bi da se obratiš lekaru.

Pregled penisa

Svaku promjenu na glaviću uda, pa i same boje, treba pomno pregledati. Tamnosmeđe pege na glavici penisa ili na prepucijumu treba pratiti i kontrolisati. Penis treba uhvatiti pri vrhu s leve strane i zategnuti do najveće napetosti, otprilike na dužinu koju dostigne pri erekciji.

Osetiš li neke izrasline, nemoj odmah paničiti. To može biti tzv. induratio penis plastica – pojava čvorova vezivnog tkiva, a ova pojava se obično javlja uzduž srednjeg dela penisa. Promene mogu biti veće ili manje. Bolest je dobroćudna, ali u erekciji se pojavljuje iskrivljenje penisa koje je bolno. Ponekad je krivljenje toliko izraženo da je polni odnos vrlo otežan. Tumori penisa ređi su od tumora testisa, a gotovo svi su smešteni u unutrašnjosti vrećice prepucijuma.

Uprkos svim upozorenjima, istraživanja sprovedena u Evropi pokazuju da se rak testisa u poslednjih 20 godina udvostručio, ali i da 87 posto mladih muškaraca ne zna da postoji samopregled koji im može spasiti život.

Ukoliko primetiš neku promenu, nemoj oklevati. Odmah se obrati lekaru. Oklevanje i odlaganje često može da bude kobno, a sigurno ne želiš da budeš deo one ružne statističke strane.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.