Prosize kapsule

Tableti sa Androidom sve popularniji

Pad Appleovog udela u samo jednom tromesečju je alarmantan – ipak, kompanija iPadom i dalje drži polovinu tržišta

Prema IDC-ovom istraživanju svetskog tržišta tabletnih uređaja, Android raste i na ovom području. Istovremeno, Appleov udeo pao je sa 65,5% iz drugog kvartala ove godine na 50,4% u proteklom kvartalu.

Među proizvođačima tableta sa Androidom najveći udeo ima Samsung koji na godišnjem nivou beleži rast od čak 325%. Kompanijini uređaji iz linije Galaxy Tab u drugom kvartalu godine držali su oko 10% tržišta, a danas imaju udeo od 18,4%. Na trećem mestu nalazi se Amazon sa svojim Kindle Fire sa udelom od 9%, dok je Asus sa svojim Transformerima i Nexusom 7 ugrabio 8,6% tržišta.

Svesni pretnje sa Googleove strane, u Appleu su nedavno predstavili iPad mini koji bi trebao privući one kupce koji ciljaju na jeftine i malene tablete sa Androidom poput Amazonovog Kindlea Fire i Asusovog Nexusa 7. Uzimajući ovo u obzir, analitičari IDC-a predviđaju ponovni rast Appleovog udela u poslednjem kvartalu godine.

Tržište tabletnih uređaja u celini naraslo je za 49,5% u odnosu na treći kvartal prošle godine. U svetu je ukupno isporučeno 27,8 miliona tableta.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.