Prosize kapsule

Astronomi otkrili planetu sličnu Zemlji

Nemački i engleski astronomi otkrili su novu planetu koja kruži oko obližnje zvezde na odgovarajućoj udaljenosti za razvoj klime slične kao na Zemlji, koja bi mogla biti pogodna za razvoj života.

Tim naučnika pronašao je tri planete u orbiti oko zvezde udaljene 44 svetlosne godine, ali samo jedna od njih se nalazi u takozvanoj zoni “Zlatokose” (Goldiloks), zoni u kojoj temperature nisu ni previše visoke ni previše niske, što je preduslov za postojanje tekuće vode.

“Zvezda HG 40307 je savršeno tihi stari patuljak, pa ne postoji razlog zbog kojeg takva planeta ne bi bila pogodna za život”, rekao je Gijom Angla-Eskude sa Univerziteta Getingen, koji je predvodio ovo istraživanje zajedno sa Mikom Tuomijem sa Univerziteta u Hertfordširu.

Planeta ima skoro sedam puta veću masu od Zemlje, ali kruži oko zvezde na skoro istoj udaljenosti, što znači da dobija sličnu količinu energije kao i Zemlja.

Do sada je otrkiveno više od 800 planeta izvan našeg sistema, ali samo mali broj njih se nalazi u zoni pogodnoj za život. Još su ređe planete koje se rotiraju, kao što je ova novootkrivena, na kojima se smenjuju dan i noć, što povećava šanse za razvoj okruženja kao na Zemlji.

Planeta nazvana HD 40307g je deo sistema za koji se ranije verovalo da se sastoji od tri planete koje su preblizu zvezdi da bi na njima mogla da postoji tekuća voda.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.