Prosize kapsule

Brejvik se žali na hladnu kafu u zatvoru

Masovni ubica Anders Brejvik žali se što mu se u zatvoru služi hladna kafa, da ne dobija dovoljno butera za hleb i da mu nije dozvoljeno da ima kremu.

U pismu zatvorskoj službi, Brejvik se požalio da mu se služi hladna kafa, da ne dobija dovoljno butera za hleb i da mu nije dozvoljeno da ima kremu.

Brejvik služi kaznu u zatvoru Ila kod glavnog grada, gde je u gotovo potpunoj izolaciji, 23 sata dnevno, preneo je BBC.

Njegova ćelija, veličine 24 metra kvadratna, sastoji se od tri odeljka, za spavanje, čitanje i vežbanje.

“Ne verujem da postoje gori zatvorski objekti u Norveškoj”, napisao je Brejvik.

Brejvik se u pismu žalio i na slabo dekorisanu ćeliju bez pogleda, koja je i previše hladna, zbog čega mora da nosi tri sloja odeće, da su lisice koje nosi kada se kreće u zatvoru “previše oštre” i da mu se usecaju u zglobove. Takođe mu smeta što ujutro mora na brzaka da se brije i pere zube i što su prekidači za svetlo i televizor izvan njegove ćelije, pa ne može bez pomoći da ih koristi.

Vlasti nisu komentarisale dokument na 27 strana, čiji je sadržaj objavio norveški list VG, ali je autentičnost pisma potvrdio Brejvikov advokat.

Iako u zatvoru Ila kaznu služe neki od najopasnijih ljudi u zemlji, kako piše na sajtu te ustanove, čuvari u zatvoru su i muškarci i žene i niko nije naoružan.

Brejvik je 22. jula 2011. postavio bombu ispred zgrade norveške vlade u Oslu, pri čemu je poginulo osam osoba. Potom je otišao u letnji kamp podmlatka Laburističke partije na ostrvu Utoja, gde je otvorio vatru i ubio 69 osoba.

Osuđen je na 21 godinu zatvora, ali kazna može da bude produžavana dokle god se smatra da predstavlja opasnost po društvo.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.