Prosize kapsule

Šta škodi spermatozoidima?

Ako želite da očuvate reproduktivno zdravlje, nemojte voziti bicikl, nosite bokserice, a laptop držite na stolu. Naročito obratite pažnju na ovo poslednje, pošto kompjuter u krilu može oštetiti vaše spermatozoide.

Skot Rid (30) iz Velike Britanije godinama je pokušavao da sa suprugom dobije dete, ali mu to nije polazilo za rukom. Napokon, lekari su uvideli da problem leži u njegovoj navici da laptop drži u krilu. Rid je dakle imao dovoljno spermatozoida, ali su oni pretrpeli ozbiljna oštećenja usled stalnom izlaganju toploti.

Tri meseca pošto je ovaj čovek počeo da drži laptop na stolu, njegova supruga je zatrudnela.

Iron Abs za vas

U ranijim istraživanjima naučnici su stavljali termometre u skrotum ispitanika dok su koristili računare držeći ih u krilu. Otkriveno je da za 10 do 15 minuta takve aktivnosti, temperatura u testisima toliko naraste, da ošteti spermatozoide.

Nema koristi ni od stavljanja podmetača i jastuka, a što je još neobičnije, muškarci uopšte nisu ni primećivali podizanje temperature.

Ipak, lako je rešiti se ove potencijalne opasnosti, ali po svemu sudeći, spermatozoidi mogu stradati i od drugih svakodnevnih aktivnosti.

„Uzak donji veš, varikozne vene u genitalnom području, kao i vožnja bicikla mogu ugroziti vaše spermatozoide“, upozorava profesor Norman, direktor Robinson instituta Univerziteta u Adelejdu.

Jedna studija iz 2010. pokazala je da samo pet sati provedenih u sedlu, može dovesti do smanjenja broja spermatozoida i smanjenja pokretljivosti postojećih.

Osim brižljivog odnosa prema testisima, muškarci bi trebalo da povedu računa o opštem zdravstvenom stanju, redovno vežbaju, jedu zdravo i ostave pušenje, kako bi očuvali reproduktivne organe zdravim.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Šta škodi spermatozoidima?

  1. Kad ste spomenuli ovu temu interesuje me sta Vi mislite o ovu linku. Ja sam bilder i svi znamo da mleko i mlecne proizvode su najbolji izvora proteina.
    http://www.medio.rs/48072_MUSKI-NEPRIJATELJ-BROJ-1:-Sir-smanjuje-kvalitet-sperme-a-samim-tim-i-plodnost.html

Ostavite komentar