Prosize kapsule

Skoro polovina pilota spava tokom upravljanja avionom

Jedno britansko istraživanje pokazalo je da preko 40 odsto pilota zaspi prilikom upravljanja putničkim avionom.

U anketi u kojoj je čestvovalo 6.000 pilota iz osam zemalja, između 43 i 54 odsto njih priznalo je da je „nenamerno” zaspalo prilikom leta. Trećina je otkrila da je, kad se probudila, zatekla i svog kopilota kako drema.

U ovom „barometru umora” koji je organizovalo Evropsko kokpit udruženje (ECA), tri od pet pilota iz Švedske, Norveške i Danske je priznalo da je napravilo greške usled umora, dok je u Nemačkoj taj broj četiri od pet.

Između 70 i 80 odsto iznurenih pilota nije želelo da odustane od letenja iz straha da bi ih kolege osudile ili bi bili kažnjeni.

ECA kaže da ova studija pokazuje da je umor među pilotima „uobičajen, opasan i nedovoljno istražen fenomen u Evropi”. Ona je sprovedena samo nekoliko nedelja pošto je Evropska agencija za bezbednost u avijaciji (EASA) predložila izmene vezane za radno vreme pilota i period obaveznog odmora između smena.

Prema novim pravilima, piloti bi odlazili na odmor nakon 22 sata budnog stanja – uključujući 11 sati leta, plus vreme čekanja i puta do i od aerodroma. Međutim, brojna stručna udruženja su upozorila da 22 sata budnosti – naročito ako je reč o noćnim letovima – izaziva isti zamor kao da ste pijani.

Komitet za transport pri Donjem domu britanskog parlamenta, upozorio je da „nova pravila postavljaju standard koji prihvata umor kao generalno stanje a koji bi, ako se ne preduzmu konkretne mere, može dovesti do situacije gde će biti povećan rizik za nesreće”. Međutim, britanska vlada je bez prigovora uvažila instrukcije iz Brisela.

„Evropa želi da piloti lete češće i da budu umorniji”, kazao je portparol Udruženja britanskih pilota.

U poslednjih nekoliko meseci u Britaniji je zabeleženo nekoliko slučajeva kada su piloti zaspali u kabini prilikom leta.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.