Prosize kapsule

Kineski funkcioner otpušten zbog seksa sa ljubavnicom

Kineske vlasti otpustile su jednog okružnog partijskog funkcionera pošto su se na mikroblog sajtovima pojavili njegovi kompromitujući snimci sa ljubavnicom.

Ovaj slučaj ističe značaj kineskog sve brže razvijajućeg internet društva i povećanu osetljivost vladajuće Komunističke partije i njeno brzo reagovanje na nezadovoljstvo javnosti zbog zloupotreba vlasti, nekažnjavanje zvaničnika i korupciju.

Scene seksa sa snimljenog videa prvo su se pojavile na sajtu Sina Corp Veibo sajtu u utorak.

Lei Džengfu, oblasni šef partije u jugozapadnom gradu Čongćingu je otpušten nakon što je istraga partijske disciplinske komisije potvrdila da se on pojavljuje na video snimku, navela je državna agencija Sinhua.

Agencija je prenela da je Lei rekao novinaru da je video snimak napravljen 2007. lažan.

Kineska partija je pojačala kampanju protiv korupcije u nastojanju da se ublaži nezadovoljstvo javnosti povodom redovnih izveštaja o zloupotrebama i razvratu među zvaničnicima, ali napori da se iskoreni taj problem daju slabe rezultate.

Osramoćeni visoki funkcioner Bo Silaji, čije je izbacivanje iz partije bacilo senku na pripreme za partijski kongres održa prošle nedelje, optužen je između ostalih nepravilonosti i za “neprilične seksualne veze sa više žena”.

Bo je suočen s mogućim suđenjem i zbog optužbi za korupciju i zloupotrebu vlasti.

Razvojem interneta i društvenih mreža, kao što je kineski Veibo, više od 420 miliona korisnika interneta je dobilo snažno oružje za borbu protiv korupcije i zloupotrebe vlasti od strane lokalnih i državnih funkcionera.

U septembru jedan drugi funkcioner Jang Dakai, izgubio je posao u severozapadnoj provinciji Šansi nakon što što su korisnici interneta na sajtovima objavili fotografije na kojima on nosi nekoliko luksuznih satova koje bi teško mogao da kupi sa svojom platom državnog službenika.

Mesec dana kasnije jedan zvaničnik gradske uprave u južnoj provinciji Guangdong, Kai Bin, otpušten je nakon tekstova sa slikama 22 kuće koje je posedovao, podseća Rojters.

Otpuštanje Leija je jedna od tema o kojoj se danas najviše piše na popularnom Veibo sajtu.

Novi generalni sekretar Komunističke partije, Sji Đinping, je u prvom nastupu početkom nedelje zatražio od partijskih kadrova da se odlučno suprostave korupciji, strogo pridržavaju pravila protiv korupcije i da pripaze da njihovi rođaci i saradnici ne zloupotrebljavaju vlast radi lične koristi.

On je tom prilikom upozorio da ukoliko se korupciji i dalje omogući da divlja u Kini, onda vladajuća Komunistička partija rizikuje velike nerede i gubitak vlasti.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar