Prosize kapsule

Australija želi da naplati porez od Googlea

U Googleu samo ističu kako poštuju sve poreske zakone

Australija je predstavila nacrt poreskog zakona kojim bi trebala sprečiti velike međunarodne kompanije, uključujući i Google, da preusmeravaju svoje prihode u zemlje sa niskim poreskim stopama.

Time se Australija pridružila sve većem broju zemalja, uključujući Francusku, Veliku Britaniju i Nemačku, koje žele osigurati da velike međunarodne kompanije plate odgovarajući porez u zemljama u kojima ostvaruju prihode.

Kao primer izbegavanja poreza australijski poreski organi su naveli i ogranak Google za Australiju. Naime, iako ovaj ogranak obavlja sve poslove vezane za odnose sa kompanijama koje se oglašavaju putem Googleovih usluga, u ugovoru koje australijske kompanije potpisuju sitnim slovima ustvari piše kako kupuju oglasni prostor od irskog ogranka Googlea. Stoga prema trgovinskom sporazumu između dve zemlje, porez se plaća u Irskoj, gde je porez 12,5%, a ne u Australiji, koja ima porez 30%. Takođe se navodi kako Google sprovodi komplikovane isplate određenih naknada svom ogranku u Holandiji, koja ih opet isplaćuje kompaniji sa sedištem u Bermudima, gde nema uopšte poreza.

Google nije želeo da komentariše ove navode, ali su istakli kako poštuju sve poreskne zakone.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.