Prosize kapsule

Šri Lanka: Zabranjeno nošenje hrane monasima jer su sve gojazniji

Vlasti u Šri Lanki zabrinute su za zdravlje budističkih monaha, među kojima je sve veći broj gojaznih i srčanih bolesnika.

Kako bi se tome stalo na put, ministarstvo zdravlja ove azijske zemlje preduzelo je mere kojima će biti uvedena nova pravila za prinošenje ponuda u hrani budističkim hramovima.

Ministarstvo je navelo da vernici, koji u skladu sa tradicijom daruju hranu, obično to čine sa namirnicama koje sadrže puno masti i šećera, te da zbog toga monasi sve češće oboljevaju od srčanih bolesti i dijabetesa.

Ministarstvo je saopštilo da je od Instituta za medicinska istraživanja zatražilo da sačini listu jela koja bi mogla da se prinose monasima.

“Hrana koja se poklanja je ukusna i jaka i stvara ogromne zdravstvene probleme monasima”, ističe se u saopštenju ministarstva zdravlja, prenosi AFP.

Šri Lanka, u kojoj su većina od 20 miliona stanovnika poklonici budizma, ima više od 40.000 monaha. Veruje se da darivanje hrane monasima donosi sreću.

Prinošenje hrane zahteva dugu pripremu, jer su hramovi obično “prebukirani”. Vernici čekaju i po godinu dana da bi doneli svoju ponudu.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.