Prosize kapsule

Izolovan gen koji može da se bori protiv HIV-a

Naučnici Volter i Eliza Hol iz Instituta u Australiji izolovali su sa svojim kolegama gen koji može biti ključan za lečenje i kontrolu hroničnih infekcija, poput HIV virusa, tuberkuloze i hepatitisa.

Gen koji je od suštinskog značaja za opstanak embriona upravlja osnovnom funkcijom imunološkog sistema, učestvujuću u ključnoj „odluci“ da li će doći ili ne do imunog odgovora na razne bolesti.

Ovo otktiće moglo bi da pomogne razvoju lečenja HIV-a, ali i prevencije hroničnih upala, kao što je reumatoidni artritis. Gen je otkriven u dendritskoj ćeliji koja deluje kao sistem ranog upozorenja ukoliko oragnizam registruje strana tela.

Iron Abs za vas

“Ariks 2 je odgovoran za osnovnu i ključnu funkcijuu imuloškog sistema da li će doći do imunološkog odgovora ili je bolje da on izostane kako bi se izbegao razvoj hroničnih infekcija i autoimuniteta”, rekao je doktor Mark Pelegrini, jedan od istraživača.

Ukoliko dođe do pogrešnog izbora, organizam podleže infekcijama ili autoimunitetu. Doktor Pelegrini je dodao da naš imuni sistem dobro radi protiv većine infekcija, ali neki organizmi razvijaju mehanizme kojima mu se suprustvaljanju. To im omogućava da istraju u našem organizmu.

Pomenute stvari dešavaju se kada dolazi do pojave HIV, hepatitisa ili tuberkuloze.

“Ovi organizmi suprostavljaju se imunom odgovoru, iscrpljuju T ćelije koje se stimulišu iznova i iznova i postaju iscprpljenje i paralisane”, dodao je doktor Pelegrini.

Rezultati poslednje studije trebalo bi da omoguće da se ovakvi mehanizmi izbegnu i da se ponovo ojača imunološka reakcija.

“Mi istražujemo načine na koje možemo da manipulišemo Ariksom 2 kada dođe do hroničnih infekcija, a imuni odgovor je neadekvatan”, rekao je doktor Greg Ebert.

Manipulisanje Ariksom 2, zbog njegove jedinstvene strukture nema negativne, sporedne efkte. Potrebno je nekoliko godina kako bi ovo otkriće dovelo do pronalaska leka. Gen Ariks 2 je jedna od retkih koji deluje veoma precizno i ne utiče na druge proteine.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.