Prosize kapsule

Čulo mirisa ima veliki uticaj na ljubavni život?

Ključ za ulazak u dugu i srećnu vezu je naše čulo mirisa, a do tog zaključka naučnici su došli nakon što su po prvi put proučavali uticaj zdravog nosa na savršenu ljubav.

Analizirajući muškarce i žene rođene bez čula mirisa, žurnal Biological Psychology je uporedio dobijene podatke sa osobama starosti od 18 do 46 godina sa i bez čula mirisa.

Ono što su otkrili bilo je da su muškarci i žene bez čula mirisa bili manje sigurni u sebe, a muškarci su bili znatno pogođeniji kada je ljubav u pitanju.

Muškarci bez čula mirisa u proseku su imali dve partnerke u poređenju sa deset koliko su imali oni sa savršeno operativnim nozdrvama.

Naučnici veruju da je to zbog toga što su muškarci koji ne sećaju mirise manje spremni da rizikuju i imaju probleme kada je komuniciranje sa suprotnim polom u pitanju.

Jedan od razloga za to bila bi briga o sopstvenom mirisu pošto ne mogu da ga osete.

Žene u obe kategorije su u proseku imale identičan broj partnera, četiri, ali su one bez čula mirisa bile znatno nesigrunije i vipe su sumnjale u partnera.

Ono što je značajno jeste da žene bez čula mirisa nisu imale ovakvih problema kada su prijatelji u pitanju, što pokazuje da je miris ključan prilikom izbora partnera.

Čulo mirisa jedno je od najmanje istraženih čula, ali naučnici polako počinju da otkrivaju sve njegove uloge u različitim sverama života.

Jedna studija otkrila je da žene mnogo više brine miris potencijalnog partnera nego njegov izgled, kao i da je 13 odsto muškaraca i 52 odsto ispitanih žena spavalo u odeći partnera zbog njegovog mirisa.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.