Prosize kapsule

Pono – novi muzički plejer

Young je, zajedno sa direktorom Atlantic Recordsa Craigom Callmanom, već obavio neke sastanke sa predstavnicima Sonyja i Universala vezane za buduću online trgovinu muzikom za Pono

Muzičar Neil Young tvrdi kako razvoj ranije najavljenog plejera za puštanje muzike ide prema planu, a isti bi se u prodaji trebao naći tokom sledeće godine. Young je krajem septembra pokazao prvi prototip plejera Pono, o kom još uvek ne daje nikakve konkretne informacije, a korisnicima bi trebao pružiti mogućnost slušanja muzike sa veoma kvalitetnom reprodukcijom zvuka.

Neil Young je već neko vreme oštar borac protiv mp3 i ostalih formata kompresije muzike uz gubitak kvaliteta, pa opravdano tvrdi kako uprkos neprestanom napretku tehnologije u tehničkom smislu današnji masovni formati za puštanje muzike zvuče lošije u odnosu na ranije analogno doba i CD-ove. Tvrdnja se ne odnosi i na samu produkciju i mastering određene snimke, premda je velika većina današnjih albuma nepotrebno “uništena” u samom studiju preteranom dinamičkom kompresijom kako bi zvučala bolje na tipičnim smart telefonima i mp3 plejerima, kao i priloženim jeftinim earbud slušalicama.

Prototip Pono plejera koji je Young pokazao Davidu Lettermanu krajem septembra

Posljednje glasine govore da Young već ima funkcionalni uređaj uz koji namerava predstaviti i muzički trgovinu u visokoj rezoluciji. Muzičar pribavlja potrebne licence za takvu trgovinu koja bi sadržaj trebala nuditi u 24-bitnoj rezoluciji, dok bi D/A konverter samog Pono plejera trebao biti kvalitetan i u mogućnosti pokazati sve prednosti studijskog snimanja visoke rezolucije u odnosu na kompresovane formate.

Uprkos vrlo šturim informacijama, Young ponavlja kako Pono nije vaporware, kao i da ga na tržištu možemo očekivati tokom 2013.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar