Prosize kapsule

Stiven King: Plašim se zmija, paukova i tašte

Čuveni američki horor pisac Stiven King izlavio je 7. na jednom od svojih predavanja da se i sam plaši zmija, paukova ali i tašte.

Na pitanje čega se najviše plaši, koje mu je postavio jedan student Masačusets univerziteta u Louelu, čiji je juče bio gost, autor bestselera “Keri” i “Isijavanje” priznao je – paukova, zmija… i tašte.

U razgovoru sa 125 studenata ovog univerziteta, američki pisac je objasnio svoj način rada, navodeći da je njegov cilj da piše priče sazdane emocijama.

“Ja sam pisac koji voli sučeljavanje. Želim da vam se unesem u lice. Želim da prodrem u vaš prostor. Želim da se približim na razdaljinu za ljubljenje, grljenje, gušenje, udaranje. Nazovite to kako god hoćete, ali želim vašu pažnju”, rekao je 65-godišnji pisac, čiji su mnogi romani adaptirani za film.

On je kazao da njegova fascinacija za horor priče ne potiče od trauma iz detinjstva i da uglavnom zna gde da nađe ideje za svoje romane.

King je govorio, takođe, i o svojim novim knjigama, krimi romanima “Joyland” i “Doctor Sleep”, nastavku “Isijavanja”, koje će biti objavljene u julu, odnosno septembru iduće godine.

Prema sopstvenom priznanju, on u početku nije želeo da napiše nastavak, ali su ga ljudi često pitali za dečaka iz “Isijavanja”, želeći da znaju šta se s njim dogodilo.

“Na kraju je i mene to počelo da zanima”, priznao je pisac.

Tokom razgovora, King je podstakao studente da posmatraju ljude oko sebe i uočavaju osobine koje će im pomoći da stvore vlastite likove. On im je poručio da ne treba da ih obeshrabri odbijanje izdavača i savetovao da ne koriste beležnice, jer ono što je vredno pisanja ostaje u glavi.

“Moj metod prilikom započinjanja bilo čega je da sebi ispričam priču dok ležim noću u krevetu, čekajući da zaspim”, kazao je majstor horora.

King ne bi bio to što jeste da studentima pre odlaska nije ostavio delić misterije.

“Uvek sam se pitao ko sam dok pišem, jer kada jednom počnem da pišem, više nisam sam sa sobom u sobi”, priznao je on.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.