Prosize kapsule

eBay na udaru poreznika

Evropski poreznici navodno preispituju da li ogranci kompanije eBaya u Luksemburgu i Bernu stvarno vode poslovanje kompanije u svim evropskim zemljama

Prema pisanju Rojtersa, Velika Britanija i Nemačka su navodno izgubile milijardu dolara prihoda od poreza na prodaju od kada je eBay odabrao Luksemburg kao svoje sedište za poslovanje u Evropi.

Tako se sada i eBay pridružio nizu velikih kompanija čije poslovanje se velikim delom zasniva na internetu, a koje istražuju poreznici širom sveta zbog različitih metoda za izbegavanje plaćanja poreza. Naime, iako eBay ima formalno evropsko sedište u Luksemburgu, gde ima samo devet zaposlenih, prihodi od prodaje idu ogranku u švajcarskom gradu Bernu, za koji švajcarski poreski advokati tvrde kako ima najkonkurentniji poreski režim za kompanije u Evropi. Naime, Luksemburg ima nizak porez na dodatu vrednost, dok je u Bernu nizak porez na prihode kompanija, tako da eBay time iskorišćava najpovoljnije opcije oba poreska sistema.

Iako je ovo sve legalno po evropskim zakonima, poreznici mogu preispitati poslovanje takvih kompanija, proveravajući da li broj zaposlenih odgovara prihodu koja kompanija ostvaruje, odnosno da li taj broj zaposlenih može stvarno omogućiti poslovanje kompanije u drugim zemljama.

Zato se sada najavljuju istrage koje bi trebale preispitati da li ogranci kompanije eBaya u Luksemburgu i Bernu stvarno vode poslovanje kompanije u svim evropskim zemljama, odnosno da li postoje nelagodnosti u poslovanju.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar