Prosize kapsule

Direktorska plata u Mekdonaldsu 580 puta veća od minimalne

Agencija Blumberg objavila je priču prema kojoj generalni direktor Mekdonaldsa ima čak 580 puta veću platu od radnika koji u toj firmi prima minimalac.

Konkretan primer naišli su u Mekdonaldsu, u kojem njihov sagovornik već 20 godina radi za minimalnu platu. Tajri Džonson iz Čikaga ima 44 godine i već 20 godina radi u pomenutom lancu.

U svom radnom veku je radio u čak šest njihovih poslovnica, ali nikad nije napredovao. Štaviše, svaki put kad bi bio premešten i plata bi mu pala na početnički minimalac.

Danas živi u hotelu u kojem unajmljuje sobu, koju mesečno plaća 320 dolara: soba nema kupatilo, pa mora da ga deli s drugim stanarima jeftinog hotela.

Džonson zarađuje 8,25 dolara na čas, ali čak i kad radi u dva McDonald’sova restorana, često ne može da skupi punu satnicu od 40 časova rada nedeljno.

Džonson bi trebalo da radi milion časova, odnosno trebalo bi mu više od sto godina rada, da dostigne platu koju je lani dobio tadašnji direktor “Meka” Džim Skiner – 8,75 miliona dolara.

Prema podacima Blumberga, razlika u platama drastično se povećala. Pre 20 godina, kada je Džonson počeo da radi u “Meku”, plata direktora je bila 230 puta veća od plate radnika na minimalcu. Danas je direktorska plata veća 580 puta.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.