Prosize kapsule

Last.fm menja politiku poslovanja

Ako ste korisnik Last.fma i izdvajali ste tri eura mesečno za pretplatu, to ste najverovatnije činili iz dva razloga: da biste videli ko vam posećuje profil i radi mogućnosti slušanja radija putem interneta.

Last.fmov radio funkcioniše na način da upišemo ime benda, muzički žanr ili neki treću vrstu taga prema kojoj želimo da se vrši izbor muzike (ili odaberemo prijatelja čiju fonoteku želimo preslušati), nakon čega smesta kreće njeno streamanje. Radi(lo) se o sjajnom načinu za slušanje muzike kad sami nismo znamo što da pustimo, ali i otkrivanje novih bendova.

Nažalost, počevši od 15. januara 2013. godine, pravila igre se menjaju. Za korisnike iz SAD-a, Velike Britanije i Nemačke usluga internet radija biće dostupna samo uz pretplatu (dosad su joj pristupali besplatno). Kanađani, Brazilci, Irci, Australijaci i Novozelanđani će takođe dobijati radio uz pretplatu te se za njih u tom smislu ništa ne menja. Svi ostali mogu da se pozdrave sa last.fmom. Radio u drugim zemljama prestaje biti dostupan bez obzira na postojanje pretplate, a kao jedino objašnjenje Last.fm navodi ograničenja vezana za licence. Prevedeno, velike izdavačke kuće konačno su isterale (svoju) pravdu.

Druge prednosti pretplate, poput uklanjanja oglasa, mogućnosti pregleda posetitelja na profilu i pristup sekciji Playground, gde se nalaze kojekakvi eksperimentalni alati vezani za pretragu muzike, svi postojeći i budući pretplatnici će zadržati, ali slaba je to uteha onome ko se na pretplatu odlučio primarno zbog radija. Očito pripremljen na gubitak pretplatnika, Last.fm je osigurao da se jednim jedinim klikom zatraži povratak novca za unapred plaćenu pretplatu.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar