Prosize kapsule

Gojaznost ga spasila izvršenja smrtne kazne

Osuđenik na smrt iz Ohaja, koji ima više od 200 kilograma, uspeo je da dobije pomilovanje od guvernera te američke savezne države jer je, pored ostalog, suviše debeo za humano pogubljenje injekcijom.

Ronald Post osuđen je na smrt jer je 1983. godine ubio motelsku recepcionerku Helen Vanc prilikom pljačke, a pogubljenje mu je bilo zakazano za 18. januar. Međutim, guverner Ohaja Džon Kasić danas je usvojio preporuku državnog odbora za pomilovanja.

U preporuci, na osnovu koje je Postova kazna preinačena u doživotni zatvor bez prava na pomilovanje, navodi se da je krivica osuđenog nesporna ali i da su njegovi advokati napravili previše grešaka tokom sudskog postupka, vođenog pre 29 godina.

Post, koji teži 204 kilograma, nikada nije potegao dodatni argument – svoju debljinu – pred odborom za pomilovanja, već je odvojeno, pred federalnim sudom izneo tvrdnju da bi pogubljenje smrtonosnom injekcijom predstavljalo surovu i neoubičajenu kaznu.

Naime, kako su Postovi branioci formulisali, Postova smrt bi bila “mučna i spora”, pošto su dželati posle bezuspešnih pokušaja da mu nađu venu, počeli da razmatraju rezervnu varijantu pogubljenja – ubrizgavanje smrtonosne supstance direktno u mišić.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar