Prosize kapsule

Instagram će moći da zarađuje na vašim fotografijama

Kako će Facebook vratiti milijardu dolara koliko je (pre)platio Instagram – zlobnici tvrde da je ovo početak

Instagram je objavio nove uslove korišćenja. Novost koja je privukla najviše pažnje je uvođenje mogućnosti unovčavanja postavljenog sadržaja kroz prodaju prava na korišćenje fotografija zainteresovanim stranama – naravno, bez pitanja, naknade i dozvole autora.

Osim ovoga, omogućena je razmena informacija o korisnicima sa Facebookom, inače vlasnikom Instagrama, kao i sa ostalim zainteresovanim stranama, a u prvom redu oglašivačima. Nova pravila na snagu stupaju 16. januara, a zasad jedini način za zaobilazak ovoga je zatvaranje korisničkog računa. Fotografije objavljene na Instagramu nakon tog datuma, čak i u slučaju brisanja korisničkog računa, podležu novim pravilima.

Nova pravila odbiće velik broj korisnika od Instagrama, a oni agilniji već su najavili odlazak sa mreže. Ipak, sa preko 100 miliona korisnika ovog servisa, od kojih ogromna većina ne obraća pažnju na uslove korišćenja, Facebook realno nema razloga za zabrinutost. Jedino što bi Facebook mogao izgubiti je poverenje dela korisnika, ali koje je kroz dosadašnje afere oko zaštite privatnosti na ovoj društvenoj mreži već dovoljno narušeno.

Instagram beleži ogroman rast broja korisnika – još u martu servis je koristilo manje od 30 miliona korisnika, u maju se broj popeo na 50 miliona, a krajem jula imao je 80 miliona korisnika. Facebook je kupio Instagram u aprilu ove godine za iznos od milijardu dolara. Prvi stvarni efekat akvizicije – narušavanje privatnosti i nepoštovanje autorskih prava – mnogima se neće svideti.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.