Prosize kapsule

Nacistička pisma stigla na cilj posle 71 godine

Pisma koja su nemački vojnici poslali sa zauzetog ostrva Džersi u kanalu La manš tokom Drugog svetskog rata stigla su na svoja odredišta posle 71 godine, nakon što su bila ukradena u akciji protiv nacističke okupacije.

Devedeset pisama i razglednica napisano je uoči Božića 1941. godine, ali je pošiljku ukrala grupa mladića iz pokreta otpora u mestu Sent Elijer, na ostrvu nedaleko od obale Francuske. Pisma su potom sakrivena u porodični klavir jednog njihovog prijatelja.

Muškarac, koji je želeo da ostane anoniman, pre pet godina predao je pisma lokalnom arhivu, a njegovo osoblje počelo je spor proces dostavljanja pošte na navedene adrese.

Lokalna poštanska služba stupila je u kontakt sa nemačkom poštom, koja je pronašla deset porodica povezanih sa originalnim primaocima. Nekoliko pisama konačno je isporučeno.

Nemački vojnici u to vreme provodili su svoj drugi Božić na ostrvu, pa su neki od njih pisali kako im nedostaje dom.

“Želim vam svima srećan Božić i sve najbolje u Novoj godini. Ali najviše se nadam da će se rat brzo završiti i da svi možemo ponovo da uživamo u životu”, napisao je jedan vojnik.

Nacisti su držali pod okupacijom ostrva u ovoj oblasti od 1940. do 1945. godine. Ostrva nisu formalni deo Velike Britanije i imaju sopstveni zakonski, finansijski i sudski sistem, ali priznaju britansku krunu.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.