Prosize kapsule

TOP 10: Bizarni spomenici smrti

Smrti među ljudima nikada nije manjkalo. Čak i kada bi se to desilo, oni bi se pobrinuli da zarate i nadoknade manjak. Ono što ćete sada videti su svojevrsni spomenici crnoj dami, u narodnu poznatijoj kao – smrt.

Groblje St Hilaire, Francuska

Groblje St. Hilare u Marvilleu (Francuska), spada u jedno od onih mesta čija se raskoš krije u jednostavnosti. Svaka od lobanja smeštena je u malu kutiju na kojo su ispisani pogrebni natpisi.

Katedrala Otranto, Italija

U kapeli Katedrale Otranto (Italija) nalaze se ostaci žrtava masakra iz 1480. godine. Kosti su smeštene iznad visokog oltara, a ceo ambijent obogaćen je gigantskim zlatnim postoljima za sveće. Najpoznatija žrtva pomenutog masakra bio je Antonio Primaldo, koji je prvi izgubio glavu u najezdi Turaka. Prema legendi, kada mu je odrubljena glava, telo je ostalo da stoji uspravno i čak ni volovi nisu kasnije mogli da ga pomere. Telo je tako ostalo sve dok i poslednja žrtva nije stradala.

San Martino, Italija

Kosturnica San Martino Della Battaglia (Italija) je jedna od najzanimljivijih “kuća kostiju” na ovoj listi. Red po red, kolona po kolona, ljudski ostaci stoje u gotovo savršenom redu poput knjiga u urednoj biblioteci. Ukupno je 1.274 lobanje u vitrinama.

Kapela kostiju, Portugal

“Kapela kostiju” (Portugal) se nalazi u crkvi Nossa Senhora do Carmo u portugalskom mestu Faro. Čitavi zidovi i plafoni su ovde napravljeni od kostiju članova religijskog odreda Carmelite. Smrt je ovde pronađena čak i ispod zemlje prilikom kopanja kamena za nadgrobne spomenike preminulih u okršajima i raznih velikodostojnika.

Kapela St Michael, Austrija

Lobanje u Kapeli St Michael u Halštatu su poznate po tome što su obojene. Gotovo sve ove lobanje su muške, a ukrasile su ih njihove žene. Ostaci nastradalih žena i dece sahranjeni su na drugom mestu i njihove lobanje nisu bilo dovoljno zanimljive za oslikavanje.

Device, Italija

Ova koštunjava dama može se naći u kapeli “Device” u kriptama manastira Santa Maria Della Pace u Palermu (Italija). Ona je jedna od četiri device postavljenih u ovom manastiru kao oličenje trijumfa vere.

Vincenzo Piccini, Italija

Vincenzo Piccini je jedina obučena mumija u crkvi Chiesa Dei Morti u italijanskom mestu Urbania. Obučen je u odeću religijskog reda čiji je bio član, a čija je prepoznatljivost bila srebrni bedž smrti, koji možemo videti i na ovoj slici.

St Pancratius, Švajcarska

Kosti svetog Pancratiusa pronađene su u Crkvi St Niklaus u Wilu, Švajcarska. Originalnu odeću obukle su mu opatice još 1600 godine, ali je 1777. godine, kada su njegove mošti premeštene u Wil, preobučen u viteški oklop.

St Gratianus, Nemačka

St Gratianus je obučen u bogat nakit i fino platno, što ne se baš i ne uklapa sa činjenicom da je umro kao mučenik. Pozato je da je umro za svoju veru po tome što njegove kosti stoje iznad pehara punog sasušene krvi. Njegovi ostaci se mogu videti u Bazilici u Waldsassenu, Nemačka.

Kosturnica Sedlek, Češka

Kosturnica Sedlek nalazi se u Češkoj i jedna je od najpoznatijih “kuća kostiju” na svetu. Ovde kosti nisu samo tek tako izložene, već je od njih napravljen zastrašujući ornament. Mesto je naročito poznato po ogromnom svećnjaku napravljenom isključivo od ljudskih kostiju, što možete videti u gornjem levom uglu.

©Muskimagazin.com

4 komentara na “TOP 10: Bizarni spomenici smrti

  1. Zasto me ne cudi sto na slici iz katedrale Otranto centralno mjesto na spomeniku zauzima piramida iz koje zrace suncevi zraci? -_-

  2. Pingback: Nova moda: Dobrodošli u kafić smrti | Muški magazin - M@N!

  3. A gde su Meteori ?! Pouzdano znam da je tamo “prostorija” umesto groblja svestenika gde su na policama uredno razvrstane i naslagane butne kosti, lobanje…..