Prosize kapsule

Infinite 3D Z Space Display (VIDEO)

Infinite Z, kompanija sa sedištem u Kaliforniji, napravila je zanimljivu tehnologiju pod nazivom virtualni holografski 3D. Radi se o 3D naočarima koje pored prikaza slike prate pokrete korisnikovog oka, glave i ruku, pa shodno tome prilagođavaju stereoskopski 3D prikaz, odnosno pomicanje virtualnih 3D objekata. Iako od „prave“ holografije nema ni govora, finalni efekti su jednaki kao da se zaista koristi holografski 3D.

Za razliku od uobičajenog 3D prikaza sa naočarima, na koji smo navikli u igrama ili 3D filmovima, Z Space Display omogućava pomicanje glave oko obekta koji posmatramo, a uređaj prilagođava perspektivu našem položaju u odnosu na virtualni 3D objekat.

Takođe, za razliku od uobičajenih 3D naočara, Z Space naočare na sebi imaju i IC markere koji beleže njihovu poziciju. Ovo omogućava kamerama u ekranu da beleže pomak glave, a time i poziciju očiju pa se tako menja i ugao gledanja. Uz naočare dolazi i stilus (olovka) kojim se takođe može manipulisati 3D objektima i čija pozicija se takođe izračunava u odnosu na položaj očiju korisnika.

Cena Z Spacea je oko 4.000 dolara, ali za one koji se upišu u developerski program (postoji i službeni SDK), cena je ‘’samo’’ 1.500 dolara.

Kako sve izgleda u praksi možete videti na promotivnom videu.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.