Prosize kapsule

Otkriven lek protiv vinskog mamurluka

Istraživači koje je angažovala EU otkrili su način da se eliminiše praznični mamurluk posle konzumiranja vina, objavila je Evropska komisija.

Tajna je u tome da se iz ovog pića ukloni hemijski konzervans koji može da izazove glavobolju, pa čak i napad astme kod onih koji su na njega osetljivi, prenosi Rojters.

Reč je o sumpor dioksidu, prirodnom hemijskom jedinjenju koje čuva vino, utvrdili su angažovani akademici, vinari i stručnjaci za hranu.

“Evropski istraživači su načinili napredak ka pronalaženju alternative dodavanju sumpor dioksida u crno vino i u neke vrste hrane, kao što je suvo voće”, stoji u saopštenju Komisije EU, koja je u ovaj projekat, započet 2009. godine, uložila tri miliona evra.

Prvi degustatori vina kojem su, umesto sumpor dioksida, dodata dva druga prirodna ekstrakta, nisu osetili nikakvu razliku u ukusu u odnosu na standardno vino.

Ukoliko i predstojeće testiranje, planirano za januar, da tako dobre rezultate, otpočeće proces izdavanja odobrenja za vina koja ne izazivaju mamurluk, ističe portparol projekta, uz napomenu da naziv alternativnih ekstrakata zasad ostaje tajna.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.