Prosize kapsule

Pokreće se kolektivna tužba protiv Instagrama

Izgleda da su novi uslovi, koje je postavio Instagram, ”prihvatljivi” za korisnike

Instagramovi korisnici nikako da budu zadovoljni. Instagram je prvo promenio uslove korišćenja zbog kojih su korisnici “umislili” da im žele ukrasti slike, potom su im rekli da su sve to pogrešno shvatili, da bi na kraju poništili (samo) deo promena uslova korišćenja.

Poništavanje manjeg dela promena ipak ih nije spasilo kolektivne tužbe koju je pokrenula kalifornijska advokatska kompanija Finkelstein and Krinsk u ime Lucy Funes. Kako je reč o kolektivnoj tužbi mogu joj se pridružiti svi ono korisnici koji se osećaju oštećenima.

A u čemu je problem? U novim uslovima, odnosno u onom neponištenom delu, stoji da Instagram može kombinovati korisnikov sadržaj (dakle, fotografije) sa oglasima, a da pritom ne mora označiti da je reč o oglasima. Drugim rečima, da fotografije korisnika iskorišćava za oglašavanje. Valja naglasiti da Instagram sebi uzima za pravo korišćenje korisnikovih fotografija, ali ne preuzima nikakvu pravnu odgovornost za komercijalno iskorišćavanje tih istih fotografija.

Takođe, prihvatanjem novih uslova korišćenja korisnik se odriče mogućnosti pokretanja kolektivnih tužbi (osim u određenim slučajevima), a sva legalna pitanja morala bi se prvo rešavati arbitražom. Korisnici pristaju da je maksimalna odšteta koju mogu tražiti od Instagrama 100 dolara, iako npr. sud u Kaliforniji propisuje odštetu od 750 dolara za nedozvoljenu komercijalnu upotrebu korisnikove fototrafije, a ako je reč o vrednom umetničkom delu odšteta može biti i viša.

Ako korisnici ne obrišu svoj korisnički račun do 19. januara sledeće godine, smatra se da korisnici automatski prihvataju nove uslove korišćenja, dakle i onaj sadržaj koji su do tada aplodovali potpada pod nove uslove. Ako ga i obrišu, to Instagramu neće previše smetati jer su Instagramu svejedno dali pravo da se služi njihovim fotografijama.

Facebook, vlasnik Instagrama, Rojtersu je izjavio da smatraju da je tužba neosnovana, kao i da će se žustro boriti protiv nje. Tužbu možete pročitati ovde.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.