Prosize kapsule

Potrošnja piva u svetu i ove godine u porastu

beerGlobalna potrošnja piva 26. godinu za redom raste: japanska korporacija Kirin Holding objavila je da je u prethodnoj godini popijeno skoro 189 miliona kilolitara piva u svetu, odnosno 3,8 odsto više nego godinu dana ranije.

Kirin institut za hranu i životni stil, istraživački ogranak istoimene korporacije, saopštio je da je količina popijenog piva u 2011.godini dovoljna da se “popuni” tokijski glavni bejzbol stadion 152 puta.

Povećano konzumiranje piva u poslednjoj posmatranoj godini, duguje se naglom rastu potražnje u ekonomijama u razvoju, poput Kine i Brazila.

Kina je i dalje svetski “pivopija” broj jedan – devetu godinu za redom, sa godišnjim rastom od 10,7 odsto. U najmnogoljudnijoj zemlji, popijeno je 49 miliona kilolitara piva, što je više od jedne četvrtine svetske potrošnje (26,8 odsto).

SAD su na drugom mestu, mada je potrošnja piva opala za 1,2 odsto. Slede Brazil i Rusija.

Kombinovana potrošnja u Aziji i Centralnoj i Južnoj Americi čini 51,4 odsto svetske potrošnje i prvi put je premašila “polovinu”, prenosi agencija Kjodo.

Japan je na sedmom mestu svetke liste, mada je potrošnja piva opala za 3,7 odsto u prethodnoj godini u odnosu na godinu dana ranije.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar