Prosize kapsule

Merenje koeficijenta inteligencije je besmisleno?

mozakKoncept „koeficijenta inteligencije“ postavljen je potpuno pogrešno i nimalo nije adekvatan, pokazalo je istraživanje čije je rezultate 26. decembra objavio zdravstveni portal „Greatist“.

Istraživanje je obuhvatilo sto hiljada volontera koji su radili test inteligencije, beležeči kapacitete pamćenja, rasuđivanja, koncentracije, sposobnosti planiranja… Osim toga, jedan deo ispitanika pristao je na to da njihov mozak bude skeniran fMRI skenerima.

Rezultati su pokazali da ne postoji precizan označitelj, poput skale sa nivoima koeficijenta inteligencije, koja bi mogla ravnopravno rangirati sve sposobnosti. Situaciju odadtno otežava i to što se za svaku od ispitivanih „osobina“ aktiviraju različiti delovi mozga.

Utvrđeno je da koncept inteligencije može biti „razbijen“ na tri dela – kratkotrajno pamćenje, verbalne sposobnosti i sposobnosti rasuđivanja.

Osim toga, istraživanjem su proučavani i uticaji faktora poput godina, pola i zdravstvenih navika na kognitivne sposobnosti. Tako je dokazano da osobe u dvadesetim godinama bolje rešavaju testove pamćenja i rasuđivanja od šezdesetogodišnjaka.

Zanimljivo je i da ispitanici koji su izjavili da često igraju video igrice u ovim sferama beleže bolje rezulatate. Sa druge strane, pušači mnogo lošije stoje kada je kratkoročno pamćenje u pitanju kao i verbalne sposobnosti.

Koncept različitih inteligencija ipak nije novost. Još 1983. godine psiholog Hauard Gardner predložio je teoriju o „višestrukim inteligencijama“ prema kojoj postoji sedam različitih sposobnosti. Robert Sternberg razvio je 1992. godine specijalizovan test koji inteligenciju deli na analitičke, praktičke i kreativne sposbnosti.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.