Prosize kapsule

Nemci izumeli materijal lakši od vazduha

aerografitNaučnici sa Univerziteta u Kilu i Tehnološkog fakulteta u Hamburgu izumeli su najlakši materijal na svetu i nazvali ga aerografit.

Kubni centimetar aerografita težak je samo 0,2 miligrama, što čini četvrtinu mase prethodnog rekordera. Ima čak 5.000 puta manju gustinu od vode i šest puta je lakši od vazduha. Štaviše, aerografit je toliko lagan da je teško raditi s njim u običnoj laboratoriji, jer i najmanji pokret može da pokrene vazduh i rasprši materijal okolo.

“Ako biste želeli da dobijete kilogram ovog materijala, zauzimao bi zapreminu od pet kubnih metara. To znači jedan kvadratni metar u osnovi, koji se diže pet metara uvis. Eto, to bi bilo teško jedan kilogram. Trebalo bi vam oko pet gepeka automobila ukoliko biste želeli da transportujete kilogram aerografita”, objašnjava istraživač Matijas Meklenburg.

Aerografit predstavlja mrežu ugljenikovih cevčica, od kojih je svaka prečnika oko 15 nanometara, upletenih na mikro i nano nivou veličina. Zbog njegove lakoće i relativno velike površine, aerografit bi mogao da omogući stvaranje mnogo lakših litijum-jonskih baterija.

Mogao bi da nađe primenu i u pravljenju vodootporne odeće, lakših računara, za vodenu i vazdušnu filtraciju, kao i za zaštitne ekrane za satelite.

Pravi se stavljanjem kristala oksida cinka u specijalne pećnice, koji se potom zagrevaju na temperaturama do 900 stepeni Celzijusa.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar