Prosize kapsule

Najuspešniji filmovi u 2012. godini

the avengersUprkos nešto slabijoj zaradi na blagajnama u poređenju sa prošlom godinom, filmska industrija je ostvarila zavidne rezultate i u 2012, sa dva ostvarenja koja su čak probila simbolički plafon od milijardu dolara.

Prvi na listi blokbastera u protekloj godini je film “Osvetnici” (The Avengers), Džoša Vedona koji je zaradio 1,5 milijardu dolara, rekord koji je pre toga ostvario “Avatar” 2009. godine.

Film o superherojima u kojem igraju Kris Evans, Kris Hemsvort, Robert Dauni Džunior, Mark Rafalo, Džeremi Rener i Skarlet Johanson, nalazi se trenutno na trećem mestu liste najisplativijih filmova svih vremena.

Odmah iza njega, na drugoj poziciji, je još jedna priča o superheroju. Treći nastavak Betmenove sage, “Uspon mračnog viteza” (The Dark Knight Rises) u režiji Kristofera Nolana, sa Kristijanom Bejlom u glavnoj ulozi, koji je uspeo da obori rekord “Viteza tame” (The Dark Knight) iz 2008, inkasirajući 1,1 milijardu dolara. 

The-Dark-Knight-RisesFilm o čoveku-slepom mišu trenutno zauzima sedmo mesto na lestvici najisplativijih ostvarenja u istoriji kinematografije.

Na trećem mestu je “Skyfall”, 23. nastavak o špijunu Džejmsu Bondu. Film Sema Mendesa, u kojem Danijel Krejg pozajmljuje lik slavnom tajnom agentu, zaradio je 978 miliona dolara i postigao najveći uspeh od nastanka popularne franšize.

skyfall

Na četvrtom mestu je “Ledeno doba 4: Pomeranje kontinenata” (875,1 milion), na petom “Sumrak saga: Praskozorje 2. deo” (778,2 miliona), na šestom mestu “Neverovatni Spajdermen” (752,2 miliona), na sedmom “Madagaskar 3: Najtraženiji u Evropi” (742,1 milion),a za njima slede “Igre gladi” (686,5 miliona), “Ljudi u crnom 3” (624 miliona) i na kraju “Hrabra Merida”, sa zaradom od 535,3 miliona dolara.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar