Prosize kapsule

U Holandiji stupila na snagu zabrana prodaje marihuane u kofi šopovima

kanabis kofi sopHolandija je od 1. januara zabranila prodaju marihuane u kofi šopovima osobama koje nemaju lična dokumenta izdata u toj zemlji.

Zakon koji je holandska vlada usvojila 2009. godine zabranjuje stranim turistima da koriste usluge kofi-šopova, koji imaju dozvolu za slobodnu prodaju kanabisa i lakih narkotika proizvedenih od njega, legalizovane u Holandiji od 1976. godine.

U maju je taj zakon stupio na snagu u tri južna regiona zemlje, a posle dugih diskusija, zabrana je ustanovljena i u ostalom delu zemlje.

Pretpostavljalo se da će do početka 2013. godine slične mere poštovati svi kofi-šopovi, međutim, nedavno je vlada ublažila svoju poziciju, saopštenjem da konačnu odluku o sprovođenju zabrane za strance donose organi vlasti lokalne samouprave.

BBC navodi da će nekoliko gradova – uključujući Amsterdam, pokušati da odlože punu primenu zakona, jer ne žele da se odreknu prihoda od turista.

Međutim, vlasti Amsterdama nameravaju da uvedu mere ograničenja dostupnosti marihuane mladima, zatvaranjem kofi-šopova blizu škola i kažnjavanjem učenika koji budu zatečeni da puše marihuanu, navodi britanska radio-TV mreža.

U novembru su amsterdamske vlasti saopštile da neće zabranjivati stranim turistima upotrebu kofi-šopova, a gradonačelnik Eberhard van der Lan se i ranije izjašnjavao protiv ove novine, ukazujući da će se to negativno odraziti na prihode od turizma.

Pristalice zabrane smatraju da tzv. narko-turisti povećavaju nivo kriminala u mirnim holandskim gradovima, dok protivnici, pak, smatraju da će primena zakona uništiti turizam i da će se marihuana prodavati turistima nelegalno.

U Holandiji postoji oko 700 specijalizovanih kafea u kojima se legalno trguje marihuanom, od čega je samo u Amsterdamu njih više od 200.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.