Prosize kapsule

U Rusiji od ove godine zabrana prodaje piva u kioscima

pivo 17Jedno od pitanja sa kojim će se mnogi Rusi suočiti u 2013. biće “Kako doći do piva?”, budući da je 1. januara na snagu stupio zakon kojim se zabranjuje prodaja piva u kioscima.

U sklopu mera čiji cilj je da se smanji ogromna stopa alkoholičara u zemlji, pivo će od danas u Rusiji moći da se kupi samo u restoranima, kafeima i prodavnicima minimalne površine od 50 metara kvadratnih.

Zakonom je takođe promenjena i klasifikacija piva iz hrane u alkoholno piće, što znači da ono neće mochi da se kupi ni u jednoj radnji izmedju 23:00 i 8:00 časova ujutro.

Što se tiče konzumacije alkohola uopšte, novi zakon je zabranjuje na javnim mestima.

Sa sve većim brojem supermaketa i ogromnih prodavnica hrane u svakom kvartu, zabrana prodaje piva u kioscima može da znači samo malo više pešačenja do prve veće radnje, za onog ko žeđ želi da utoli tim napitkom, navodi agencija AP.

Stručnjaci procenjuju da su prodajom piva kiosci sticali 40 odsto svojih prihoda, prema novinskoj agenciji Interfaks.

“To znači da će sada sav kajmak pobrati veće prodavnice. Mislim da će više od trećine malih prodavnica u Rusiji neminovno morati da bude zatvoreno”, ocenio je direktor Istraživačkog centra za federalno i regionalna alkoholna tržišta, prenosi sajt news.mail.ru.

Nove nevolje za vlasnike kioska, međutim, tek slede. Donji dom ruskog parlamenta dao je preliminarno odborenje zakonu koji predlaže zabranu prodaje cigareta u kioscima i manjim trafikama.

Ako taj zakon stupi na snagu, sa već postojećom zabranom prodaje piva, oko 175.000 kioska u Rusiji moglo bi da bude primorano da na svoja vrata stavi katanac, što će značiti zatvaranje oko 500.000 radnih mesta, prema Ministarstvu za ekonomski razvoj, čiju procenu prenosi Interfaks.

Preterana konzumacija alkohola i pušenje su dva glavna faktora koja utiču na visoku stopu smrtnosti u Rusiji, u kojoj je, prema poslednjoj proceni, očekivana prosečna dužina života za muškarce rođene 2006, iznosila 60 do 61 godine, prema izveštaju Programa UN za razvoj.

Rusija je već zabranila pušenje u većini zatvorenih javnih mesta, a vlada je povećala i minimalnu cenu omiljenog nacionalnog pića – vodke, te će tako od danas za polulitarsku flašu tog pića morati da se plati 36 odsto više ili 170 rubalja (5,50 dolara).

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.