Prosize kapsule

Amerika ipak ne gradi Zvezdu smrti

death-star 67Bela kuća je odbacila peticiju za izgradnju Zvezde smrti, a obrazloženje odluke glasi – aktuelna američka administracija “ne podržava uništavanje drugih planeta”.

Uz to, američka Vlada kaže da je takav projekat “preskup, besciljan i da se ne uklapa u politiku neuništavanja planeta”.

Onlajn peticija pokrenuta 14. novembra 2012. zahtevala je od Bele kuće da “osigura resurse i počne izgradnju Zvezde smrti do 2016. godine”.

Takav zahtev obrazložen je time što “treba fokusirati odbrambene resurse u platformu svemirske superiornosti i sistem oružja kakav je Zvezda smrti. Tako bi vlada mogla da stvori nova radna mesta za građevince, inženjere, u oblasti istraživanja svemira i slično, kao i ojačati nacionalnu odbranu”.

Peticiju je potpisalo 34.400 ljudi, a više od dve trećine tih glasova prikupljeno je za samo 30 dana, zbog čega je administracija morala da odgovori.

Pol Šokros, načenik odeljenja za nauku i istraživanje svemira u Beloj kući podvukao je razloge zašto Bela kuća neće graditi Zvezdu smrti, veštačku planetu iz serijala “Ratova zvezda”.

“Procenjeno je da bi Zvezda smrti koštala oko 850 kvadriliona dolara, što ne bi pomoglo nastojanjima vlade da skreše budžetski deficit. Takođe, smatramo da ne bi bilo pametno potrošiti ogromna sredstva za izgradnju nečega što dokazano ima fundamentalnu grešku, koju može da iskoristi mala letelica kojom upravlja jedan čovek”, naveo je Šokros, aludirajući na legendarni “trench run” Luka Skajvokera u X-wingu.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Amerika ipak ne gradi Zvezdu smrti

  1. Pingback: Pokrenuta kampanja za prikupljanje novca za izgradnju Zvezde smrti | Muški magazin - M@N!