Prosize kapsule

Turbofolkeri u Bugarskoj dobili donaciju od milion evra od EU

BugariPrema pisanju bugarskog dnevnog lista “Presa”, ‘’Pajneru’’, kontroverznim čini priroda onoga što u Bugarskoj zovu čalga muzika, a što kod nas odgovara turbofolku, odobrena su sredstva u visini od 3,197 miliona bugarskih leva, od čega gotovo 2 miliona leva  (1,025 miliona evra) čine sredstva Evropske unije.

Čalga spaja orijentalne muzičke ritmove sa tekstovima koji se vrte oko seksualnih aluzija i novca.

Uprkos oštrim kritikama intelektualaca, nije iznenađenje da je bugarski pop-folk veoma popularan, dok ga stranci doživljavaju kao “egzotičnu muziku”. Zbog svega toga, odluku da se sredstva EU dodele upravo produkcijskoj kući “Pajner” štampa u Bugarskoj je okarakterisala kao skandaloznu.

Kako bi došao do sredstava, vlasnik ‘’Pajnera’’ Mitko Dimitrov je tvrdio da je cilj njegovog projekta “podsticanje i jačanje konkurentnosti kompanije na domaćem tržištu uz pomoć moderizacije opreme”, kao i “održiv ekonomski rast i očuvanje vodeće pozicije kompanije”.

‘’Pajner’’, koji poseduje i TV kanal ‘’Planeta’’, koji je glavni TV kanal za ovu vrstu muzike u Bugarskoj, obećava da će dobijeni novac utrošiti na privlačenje novih gledalaca i ostvarivanje boljih prihoda od reklama, a samim tim i na ‘’stvaranje novih radnih mesta i podsticanje bugarske privrede’’.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar