Prosize kapsule

Asteroid 15. februara nikad bliži Zemlji

AsteroidMali asteroid proći će pored Zemlje bliže nego što orbitiraju čak i TV i komunikacioni sateliti, ali u NASI tvrde da je šansa za sudar potpuno isključena.

Asteroid, poznat kao 2012 DA14, otkriven je prošle godine od strane grupe amaterskih astronoma u Španiji. Asteroid je velik poput olimpijskog bazena sa prečnikom od 46 metara a od Zemlje će tokom prolaska 15. februara biti udaljen 27.520 kilometara – televizijski i komunikacioni sateliti orbitiraju oko Zemlje na visini od 28.300 kilometara.

Ovo će biti jedan od najbližih susreta sa asteroidom otkada je počelo njihovo praćenje pre 15 godina.

„Sudar sa Zemljom nije moguć uprkos svemu, a ukoliko bi se to nekim čudom desilo, šteta koju bi načinio ne bi bila globalna već samo regionalna. Zemlja svakodnevno dolazi u kontakt sa objektima iz svemira, u proseku njenu površinu dnevno pogodi 100 tona materijala. Objekti veličine loptice za bejzbol pogađaju Zemlju svakodnevno, objekti veličine automobila svakih par nedelja. Kako se bližimo većim objektima njihova učestalost je sve manja i manja“, izjavio je astronom Donald Jomans iz NASA-e.

Tokom preleta pri brzini od 13 kilometara u sekundi asteroid će biti moguće videti u Evropi, Aziji i Australiji.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar