Prosize kapsule

Izraelci raspravljaju o obliku bureka

burekasPredstavnici glavnog izraelskog rabinata, zaduženi za jevrejsko dijetalno pravo, sastali su se sa šefovima izraelske industrije bureka da rasprave o obliku ovog jela i uticaju na stanovništvo, javljaju izraelski mediji.

Tako su oni Izraelci koji se pridržavaju jevrejskog dijetalnog prava znali po obliku šta da izaberu i jedu da ne bi došli u situaciju da se greškom odluče za burek od sira, na primer, nakon što su jeli meso.

Prema pomenutom pravu, potrebno je da prođe nekoliko sati od konzumiranja mesa da bi se jeli mlečni proizvodi.

Međutim, u poslednjih nekoliko godina nisu se svi pridržavali tog propisa, što je podstaklo zabrinutost da neki ljudi slučajno jedu četvrtast burek, a da su u njemu mlečni prozvodi.

Zato su rabini zakazali sastanak u nastojanju da se održi tradicija koja se odnosi na oblik bureka. Dogovoreno je da se proizvođači pridržavaju propisa o trouglastom i četvrtastom obliku.

Ispitivani su i drugi predlozi da burek u obliku cigare koji obično sadrži meso bude duži od onog bez ili da burek u kome nema mlečnih prozvoda u takvom obliku bude zatvoren na krajevima, a onaj sa sirom otvoren. Proizvođači bureka nisu se bunuli, iako su upozorili na neke stvari.

Portparol rabinata istakao je da su principi koji su dogovoreni zasnovani u jevrejskom pravu i da je ceo proces vođen u atmosferi razumevanja i saradnje u nadi da će se izbeći greške u konzumiranju bureka u budućnosti.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar