Prosize kapsule

M@N! analizira: Sve Bregovićeve muzičke “pozajmice”

goran bregovicDa Bregovića prati oreol nekoga ko voli da tu i tamo “kraducne” tuđu muziku (kopirajt baj Velja Ilić), odavno je svima poznato. Zašli smo malo dublje u tematiku i istražili šta to konkretno znači. I, rezultati su obilni.

Dobro, ne baš “sve” pozajmice, jer bi to bio vrlo težak posao, ali jedan dobar presek svakako.

Jednom prilikom, 1984. godine Bregović je rekao sledeće: “Više ne znam tačno šta je moj imidž, ali ako mi vjeruju, onda mi vjeruju oni kojima se uklapam u sliku idealnog Jugoslovena: lopuža koju nisu uhvatili. Kad kažeš da je neko dobar i pošten, to Jugoslovenima zvuči kao ‘malo tupav i nije shvatio situaciju’. Oni koji su taj moj imidž popušili, mislim da mi vjeruju.”

S obzirom na popularnost svega čega se dohvatio, izgleda da je imidž o kojem Brega priča “popušilo” mnogo ljudi. A izgleda da je i on preozbiljno shvatio ovu svoju izjavu i debelo se vodio njome tokom karijere.

Pozabavimo se prvo pesmom “Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo” sa istoimenog albuma iz 1986. godine. Obratite pažnju na deo od 2:25 do 2:43:

Bregović je taj deo pesme direktno prepisao, ni manje ni više, nego iz legendarne pesme “Eye of Tiger” grupe Survivor. Uporedite ga sa delom iz originalne numere od 1:23 do 1:41.

Bregović je uzeo refren ove poznate pesme i vešto ga uklopio neposredno pre refrena svoje numere. Podataka radi, Survivor je svoju numeru snimio četiri godine pre nego što je izašao album Bijelog dugmeta. 

Idemo dalje. Pesma “Zamisli”, takođe sa albuma “Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo”. Poslušajte najpre refren pesme, od 1:31 do 1:44.

Sada u sledećem klipu preslušajte deo od 1:00 do 1:20. Pesma “Jungle Man” Red Hot Chili Peppersa, iz koje je Brega izvukao refren, izašla je 1985. godine, a numera Bijelog dugmeta 1986.

U istoj pesmi (“Zamisli”) sada odslušajte početak pesme, negde do 0:38. Taj deo je prepisan od benda Whitesnake, iz njihove numere Slow And Easy. U videu ispod preslušajte taj deo od početka do 0:46.

Pesma Whitesnakea objavljena je 1984. godine, dve godine pre pesme Bijelog dugmeta.

Pesma “Noćas je k’o lubenica…”, pokraduckana je od lika po imenu Phil Carmen, iz pesme “On My Way in LA”. Preslušajte deo od početka do 0:54.

Sada obratite pažnju na original, od početka do 0:30. Izvršena je samo promena ritma, ali je glavna melodijska linija, sve do refrena, preuzeta u potpunosti. 

Originalna pesma objavljena je 1985, godinu dana pre numere Bijelog dugmeta.

Sledeća na listi je svima poznata “Ružica si bila”. Ova je numera u potpunosti obrađen tradicional iz hrvatskog Međumurja. Uporedite sami.

I izvorna verzija:

Bregović je jako voleo i Led Zeppeline. Ta ljubav se najočitije vidi u numeri “Blues za moju bivši dragu” sa albuma “Kad bi’ bio bijelo dugme” iz 1974. godine. Poslušajte pesmu od 1:07 pa nadalje.

Verziju Led Zeppelina iz 1969. godine možete slušati od 0:12 pa nadalje. Reč je inače o blues standardu koji je napisao Willie Dixon i koju su Zeppelini uredno potpisali.

Na istom albumu (inače debiju Bijelog dugmeta) našla se i pesma “Ne spavaj mala moja muzika dok svira”, koja je i više nego očigledno pozajmljena od Chuck Berryja. Berryjev original se zove “Rock And Roll Music”. Već tada su, na početku karijere, Bregovića počele da prate priče o plagiranju kojih se nikada kasnije nije otresao.

Original je snimljen 1957. godine, celih 17 godina pre verzije Bijelog dugmeta.

Sledeći slučaj je numera “Šta bi dao da si na mom mjestu” sa istoimenog albuma iz 1975. godine. Bregović je inspiraciju pronašao u pesmi benda Argent pod nazivom “I Am the Dance of Ages”. Dok je strofe pomalo i varirao (iako je sličnost vrlo očigledna), refren je identičan. 

Original je objavljen tri godine pre albuma Bijelog dugmeta.

U pesmi “Kad zaboraviš juli”, sa albuma “Bitanga i princeza” iz 1979. godine, Brega se “poslužio” refrenom Eltona Johna iz pesme “Don’t let the sun go down on me”. Eltonova verzija izašla je 1974. godine. U pesmi Bijelog dugmeta odlušajte deo od 1:39 do 2:08.

U originalu preslušajte deo od 2:07 do 2:42 i naročito obratite pažnju na melodijsku liniju.

U numeri “Padaju zvijezde” (album “Bijelo dugme” iz 1984. godine) dovoljno je preslušati samo početak pa se odmah setiti pesme “Jump” grupe “Van Halen”, objavljene godinu dana ranije. Uporedite i sami.

Original:

Ovo su samo neki od primera kako je Goran Bregović komponovao muziku tokom karijere. Sličnih primera ima još mnogo, a mi smo odabrali one koji na najeklatantniji način ilustruju Bregin način rada.

Uprkos tome, Bijelo dugme je izraslo u jedan od najvećih bendova ikada na ovim prostorima. Nismo sigurni koliko to govori o Bregoviću, a koliko, u stvari, o nama samima. 

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

7 komentara na “M@N! analizira: Sve Bregovićeve muzičke “pozajmice”

 1. Jos malo o ovom muzicarskom krimosu..Arizona Dream? Ma kakvi,jos jedan plagijat http://youtu.be/YiulctiW-vA. To sto su poklonici njegove,nazovi, muzike gluvi i nisu culi nista sem chobanskog R&R je njihov problem. Na budalama je i zaradio pare-tu mu skidam kapu!

 2. Bas niđe veze, mislio sam kad sam slusao da ce muzika biti ista 100%, a slicnost se podudara 30 i kusur procenata…

 3. Ne mjeri se popularnost i slava sa onoliko ljudi koliko te voli već onoliko koliko ti zavidi! Bijelo dugme uvjek i zauvjek, a vi ga blatite koliko hoćete…

 4. Izgledala je malo čudno u kaputu žutom krojenom bezveze = In Zaire (Johny Wakelin)
  Ipak poželim neko pismo = Dreadlock Holiday (10 CC)
  Zašto me ne podnosi tvoj tata = Should I Stay Or Should I Go (The Clash)
  Ha ha ha (Svi marš na ples) = Ranking Full Stop (The Beat)
  Ne dese se takve stvari pravome muškarcu = Custard Pie (Led Zeppelin)
  Bekrija si cijelo selo viče… = Balroom Blitz (The Sweet)
  Polubauk polukruži poluevropom = I Love Rock and Roll (Joan Jett)
  Hajdemo u planine (osnovni motiv linije duvača) = Superstition (Stevie Wonder)

Ostavite komentar