Prosize kapsule

E-Inkey – najbolja tastatura svih vremena?

tastaturaNa stranicama Yanko Designa nedavno je predstavljen zanimljiv projekat QWERTY tastature kod koje je svaki taster zasebni e-ink ekran. Korišćenje e-tinte na tasterima omogućava ono što je pre ranije zamislio dizajnerski studio Art Lebedev sa svojom tastaturom Optimus Maximus: da se oznake na tasterima menjaju u zavisnosti od programa u kojem trenutno radimo.

Drugim rečima, kad je otvoren na primer Photoshop, na tastaturi se prikazuju oznake kratica za kojekakve alate za crtanje; prilikom rada u Officeu na tastaturi smesta vidimo šta moramo pritisnuti za spremanje dokumenta, rezanje teksta i druge aktivnosti – shvatate. Ova tehnologija takođe bi omogućila brzopotezno prebaivanje iz QWERTY rasporeda u neki drugi koji korisnik više preferira.

Ovako je zamišljeno tehnološko izvođenje svakog pojedinog tastera

Ovako je zamišljeno tehnološko izvođenje svakog pojedinog tastera

Rešenje s e-tintom mnogo je elegantnije od OLED-ova viđenih kod Optimus Maximusa, a ujedno i energetski štedljivije (e-tinti ne treba pozadinsko osvetljenje) i jeftinije je za proizvodnju. Što se dizajna tastature nazvane E-Inkey tiče, na prvi pogled je najsličnija velikoj varijanti tastatura koje proizvodi Apple, što će reći da su joj dizajneri Maxim Mezentsev i Aleksander Suhih dali samo čisti i minimalistički spoljašnji izgled.

U čitavoj priči postoji samo jedan problem – E-Inkey trenutno ima status koncepta, što znači da postoji samo u glavama svojih autora. Zasad nema naznaka da bi koncept jednog dana mogao biti realizovan.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.