Prosize kapsule

Skeniranje mozga predviđa trajanje veze?

Brain-scans_2Nova istraživanja pokazuju da je navodno pomoću skeniranja mozga moguće predvideti koliko će neka veza trajati, a mi se pitamo – kome to treba?

Naučnici su primetili pravilnost u moždanoj aktivnosti dobrovoljaca koji su se nedavno zaljubili i otkrili da mogu predvideti da li će njihova veza potrajati u narednih tri godine.

Volonterima su prikazivane fotografije njihovih partnera i rečeno im je da o njima razmišljaju tokom skeniranja mozga.

Zanimljivo je bilo da su centri za uživanje u mozgu bili manje aktivni kod onih parova koji su ostali zajedno i posle tri godine.

Naučnici kažu da je smanjena aktivnost u ovoj oblasti koja se vezuje za zavisnost i traženje nagrade povezana sa osećajem zadovoljstva i spokoja.

Od 12 učesnika, polovina je ostala sa partnerom tokom trogodišnjeg perioda.

Profesor Artur Eron, socijalni psiholog na Univerzitetu Stoni Bruk na Long Ajlend univerzitetu u Njujorku kaže: “Svi učesnici osećali su se intenzivno zaljubljeno, a to se videlo i na skeneru. Međutim, neki suptilni indikatori pokazivali su koliko su stabilna ta osećanja.

Ako se te snažna osećanja ukombinuju sa aktivnostima mozga koji emocije drže pod kontrolom i čine da se dobro nosimo s konfliktima, onda veza s tom osobom može da opstane”.

Aron kaže da bi ovo istraživanje moglo da pomogne ljudima koji imaju probleme u vezi.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.