Prosize kapsule

Eksplozija mobilnog interneta (VIDEO)

Eksplozija mobilnog InternetaPrema predviđanjima koja je Cisco objavio u svojom izveštaju Visual Networking Indeks, količina mobilnog internet prometa u narednih pet godina trebalo bi da se poveća 13 puta.

Najveći rast očekuje se u Africi i azijsko pacifičkoj regiji, a do 2017 godine na svetskom nivou bi se trebao čak trinaest puta povećati i dosegnuti godišnji promet od 134 eksabjata (miliona terabajta). Za upoređenje, tokom 2012. prosečni mesečni mobilni internet promet je bio 0,9 exabytea. U Africi se očekuje 17,3 puta veći mobilni internet promet 2017. nego što je bio 2012., ali u ukupnom mobilnom internet prometu dominiraće azijsko pacifička regija sa udelom od 5,3 eksabajta mesečno.

Prema rečima Ciscovih predstavnika, ubrzano se približavamo vremenu gde će gotovo svako mrežno iskustvo biti mobilno i sve češće vizualno. Najveći deo prometa odnosiće se na mobilne uređaje poput “pametnih” mobilnih telefona i tableta, ali i prenosnih računara.

Takođe se ističe kako će rast više dotaći sve veći broj umreženih mobilnih uređaja, nego rast broja korisnika mobilnog interneta. Do 2017. broj korisnika mobilnog interneta trebao bi narasti sa 4,3 milijarde prošle godine, na 5,2 milijarde u ovoj godini. Ali istovremeno se očekuje porast broja mobilnih uređaja sa pristupom internetu sa 7, na više od 10 milijardi.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar