Prosize kapsule

Na tržištu od 2014. automobili povezani na internet

Toyota Prius 2010U proizvodnji bi od sledeće godine trebalo da se nađe automobil povezan sa Internetom. Mnoge velike kompanije već ulažu ogroman novac u proizvodnju ovakvih modela.

“Konektovani automobili” će omogućiti vozačima da prilikom vožnje pristupe internetu koristeći glasovne komande. Veruje se da će, upotrebom tehnologije slične onoj koje koriste pametni telefoni, automobili imati internet monitore na komandnim tablama.

Vozači ovih automobila moći će da nađu slobodna parking mesta, najbliže restorane pa čak i da pogledaju stanje na raskrsnicama u gradu, bez pritiska na dugme.

Stručnjaci smatraju da će do kraja 2014. godine sve velike kompanije u ponudi imati automobile sa nekom vrstom povezanosti na Internet.

Audi, BMW i Mercedes već ulažu veliki novac u kreiranje automobila sa pristupom Internetu. Većina velikih proizvođača automobila već ulaže jednu trećinu budžeta na tehnologiju i zabavu u autima.

Stručnjaci smatraju da će skoro polovina postojećih vozača biti zainteresovana za kupovinu takvih automobila, i to najviše korisnici društvenih mreža. Statusi na Fejsbuku i tvitovi na Tviteru moći će da se čitaju ili menjaju uz pomoć glasovne komande.

Intel, koji će u sledećih pet godina uložiti 74 miliona evra u “konektovane automobile”, smatra da se trenutno ta tehnologija najbrže razvija. U prilog razvoju te tehnologije, i sigurnosti da će se svideti vozačima, idu novi zakoni u saobraćaju koji zabranjuju telefoniranje prilikom vožnje.

©Muskimagazin.com

Comments are closed.