Prosize kapsule

M@N! nostalgija: Kultni domaći sladoledi

stari sladolediNostalgija za dobrim starim vremenima uvek je prisutna, a jedna od konstanti su sladoledi. Neki su preživeli, neki su časno stradali i postali deo slavne istorije, a mi smo pokušali da izaberemo one koji su u životima mnogih ostavili posebno dubok trag.

Predstavljamo vam hladna oružja nostalgije.

Stopi

stopiOnaj ko je osmislio ovaj sladoled, imao je garantovano neki fetiš prema stopalima. Jednostavno mu je dosadilo da liže stopala koja ili imaju loš ukus ili nemaju nikakav, pa je osmislio sladoled sa ukusom banane. Sviđalo nam se to što je kremast i što smo mogli da mu smažemo prste a da nam u grlo ne zapadne neki nokat. Bio je u srednjoj cenovnoj kategoriji i jeli smo ga kad smo mogli da se isprsimo ali ne i da se bahatimo.

Trenutni status: Pokoj mu duši

Čoko-moko

CokoMokoNeprevaziđena legenda, sladoled koji će, uz Rumenka, u Srbiji postojati dok je i njenih građana. Ukoliko bi „Čoko-moko“ bio ukinut, Srbiju bi zahvatili neredi žešći od svih protesta devedesetih. Odnos cena-kvalitet je vrlo zadovoljavajuć. Old school čokoladni sladoled bez mnogo filozofije, šta očekuješ, to i dobiješ. Ko bar jednom nije probao „Čoko-Moko“, ili nije živeo u Srbiji ili sa njim nešto opasno nije u redu.

Trenutni status: Živ i zdrav

Tiger

Zapakovan u beznadežno socijalni, loše odštampani omot, Tiger je bio pravi primer kako ne mora uvek da ambalaža bude ta koja prodaje proizvod. Kombinacija narandže i vanile bila nam je draga, ali ne tako često. Povremeno je bila pravo osveženje ali je umela da dosadi. Što bi se reklo, zavisi od raspoloženja. Takva polovična ljubav, nažalost, nije bila dovoljno da ga održi u životu. Rest in peace!

Trenutni status: Pokoj mu duši

Kapri

kapriSpoj vanile, čolade i punjenja od jagode uvek je umeo dobro da „legne“. Jedan je od preživelih „veterana“, a i dalje smo nostalgični za omotom sa mornarskim šarama. Tokom godina nije izgubio na kvalitetu, a u naše vreme smatran je pomalo ženskastim sladoledom. Dakle, ako si baja, jedeš samo žestinu, tipa „Čoko-moko“ ili „Rumenko“. Kakve preddrasude.

Trenutni status: Živ i zdrav

Nogger Jogg

E, ovo se jelo kad imaš para. Bio je jedan od najskupljih sladoleda, a i po kvalitetu je bio na visokom nivou. Imao je spoljni sloj čokolade sa nekim semenkama tipa kikirikija ili badema, pa kremasto punjenje od vanile, a srce je bila ponovo čokolada, koja je išla tik uz sam štapić. Danas ga ima u nekim varijantama i pod drugim nazivima, ali je original odavno postao deo istorije.

Trenutni status: Pola-pola

Zeka i meda

Eksperiment koji se nije baš slavno završio. Nije ni čudo, s obzirom da su u pitanju „led“ sladoledi, a tu, pored „Rumenka“, niko nema šanse. Opstali su kratko, ali su ipak uspeli da ostave trag u našim životima i sećanjima. Proizvođači, međutim, i dalje nisu naučili da nijedan ledenko nema šanse protiv „Rumenka“. I dalje prave povremeno takve sladolede koje nećemo čak ni nazvati dostojnom konkurencijom.

Trenutni status: Pokoj im duši

pekabela

Leni

leni„Leni“ danas izgleda dosta drugačije neko nekada, ali je i dalje evergreen. Lešnik i čokolada su nam jednako dragi u svakom vremenu, mada smo malo i iznenađeni što je preživeo. Autsajder koji je mnogima postao favorit, a jedina zamerka koju danas imamo je fensi pakovanje. Mnogo nam se više dopadao dok je bio „obučen“ u zelenkasto-žutu ambalažu.

Trenutni status: Živ i zdrav

Twinny tropico

Ovo je legendarni sladoled sa dve drške, kako su ga svi zvali. Nije bio nešto posebno kvalitetan (klasična ledara sa malo čokolade na vrhu), ali je bio „fora“. Iako je imao dve drške, uglavnom smo ga jeli kao klasičan sladoled. Ipak, žao nam je što ga danas nema. Verujemo da bi njegova ponovna proizvodnja bio pun pogodak.

Trenutni status: Pokoj mu duši

Sneško

snesko sladoledZa njega nam nije jasno kako je preživeo do današnjih dana, ali mali je definitivno žilav. Kombinacija čokolade i vanile, ukusa na ivici šlaga, „Sneško“ i danas ima veliki broj fanova. Ako je „Rumenko“ Fića, a „Čoko-moko“ Yugo, „Sneško“ je „Stojadin“.  

Trenutni status: Živ i zdrav

Rumenko

RumenkoPoznat i pod nazivom “zaleđena voda”. Svojevremeno je koštao 30 para (za dinar si mogao da kupiš tri komada), tako da je predstavljao idealnu varijantu kada nemaš dovoljno kinte, a hoćeš neku poslasticu. Mada je reč „poslastica“ u ovom slučaju diskutabilna, s obzirom da je u pitanju sladoled kojem je svrha da ti zaledi mozak, a ne da te zasladi. Kada ti keva prigovori da „jedeš taj led“, ti kažeš „Nemam para za Čoko-moko“, dobiješ dinar (Čoko-moko je koštao 50 para) i potrošiš ga na tri Rumenka. Jer, Čoko-moko je Čoko-moko, al’ triput je triput.

Trenutni status: Živ i zdrav

FOTO: forum.stripovi.com, ana.rs, Dobra stara vremena

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “M@N! nostalgija: Kultni domaći sladoledi

Ostavite komentar