Prosize kapsule

Francuska: Zbog krize manji prečnik pizze

pizza 02Račun u picerijama u Francuskoj smanjen je za godinu dana u proseku za tri odsto, a pica je izgubila skoro jedan centimetar u prečniku, prema rezultatima jednog istraživanja koje je obuhvatilo 113 picerija.

Zbog povećanja poreza, neki proizvođači duvana smanjili su broj cigareta u paklici, a zbog krize mnoge picerije izabrale su da smanje dimenziju pice, piše francuski Figaro. U istraživanju koje je prošlog meseca obavila marketinška kuća CD, navodi se da je prečnik pice za godinu dana sa 32 centimetra smanjen na 31,3.

Na prvi pogled to ne izgleda mnogo, međutim, treba imati u vidu da je na taj način pica izgubila od svoje površine čak 4,3 odsto, na štetu klijenata, naglašava CD.

U isto vreme, smanjenje prosečnog iznosa računa (bez pića), iznosi tri odsto, sa 13,4 na 12,9 evra. Uprkos ovoj neprijatnoj promeni u dimenziji, pica ostaje omiljeni kulinarski specijalitet kod Francuza.

Isto istraživanje otkriva da svaki Francuz pojede oko 20 pica godišnje (1,3 milijarde godišnje na nivou zemlje), što Francusku dovodi u poziciju drugog svetskog tržišta ovog proizvoda, iza SAD-a, a ispred Italije.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.