Prosize kapsule

Student osmislio odelo sa šestim čulom

spidermanStudent računarske nauke na Univerzitetu Ilinois Viktor Matevitsi napravio je odelo koje je nazvao „SpiderSense“, a koje osobi koja ga nosi omogućava da oseti udaljenost obližnjih objekata.

Odelo je toliko osetljivo da korisnici mogu da se kreću potpuno zatvorenih očiju kroz prostor i to bez ikakvih problema.

„SpiderSense“ sastoji se iz malih robotičkih ruku koje su smeštene u posebne module sa mikrofonom koji su prikačeni na telo osobe. Mikrofoni šalju i primaju ultrasonične talase koji se odbijaju od obližnjih predmeta. Ukoliko senzori primete da se nešto približava, robotičke ruke pritiskaju deo tela koji se nalazi na putanji objekta, ili pretnje.

„Kada neko krene da udari Spajdermena, on može to da oseti, a samim tim i izbegne udarac. Ovo odelo funkcioniše na isti način“, izjavio je Matevitsi.

On takođe veruje da bi ovo odelo, ili samo par senzora, bilo idealno za bicikliste koji bi zahvaljujući šestom čulu mogli da povećaju svoju pažnju u saobraćaju.

Matevitsi i njegove kolege takođe žele da isprobaju ovo odelo sa viškom senzora sa osobama koje imaju problema sa vidom, ili su slepe, u nadi da će im pomoći da se lakše kreću kroz prostor.

©Muskimagazin.com

Comments are closed.