Prosize kapsule

Frenk Sinatra: U zagrljaju muzike i mafije

sinatra 06Za života su ga smatrali boemom, ženskarošom, filmskim glumcem neprikosnovenog glasa. Život pun preokreta, veza sa mafijom i politike živeo je Frenk Sinatra.

Rodio se 12. decembra 1915. godine u porodici u kojoj se očekivala devojčica. Njegova majka, Natali Garaventi, svog sina je oblačila u rozu odeću a sa svojim mužem, Antonom Martin Sinatrom razmazila je Frenka, navikavajući ga samo na najbolje. Sa 15 godina dobio je prvi auto a tada je i napustio srednju školu jer je želeo da bude sportski novinar.sinatra 01

Iako je njegova želja bila velika, on je počeo kao vozač kamiona za novine New Jersey Observer, a potom je radio i kao radnik u štampariji. Ipak, nije posedovao dovoljno znanja za novinara pa je upisao večernju školu novinarstva gde je učio engleski, daktilografiju i hvatanje beleški. Njegov trud je urodio polodom pa je i dobio posao sportskog novinara. Iako je puno učio za novinara, sa druge strane Frenk je bio samouk za muziku. Bez imalo muke se oslanjao na svoj odličan sluh i savršen osećaj za ritam iako nije poznavao note.

Govoreći o svojim pevačkim uzorima navodio je da je to  Bilii Holiday.

Kako je sve počelo?

Frenk je nastupao na lokalnim takmičenjima amatera gde je nagrada bila 10 dolara ili  set posuđa. Dok je pevao, aktivno je obilazio filmske studije u potrazi za prvim glumačkim angažmanom.

Negde 1939. godine je Frenku na jednoj zabavi prišao Tomi Dorsi i predložio mu da peva u njegovom Big bendu što je mladi pevač oduševljeno prihvatio. Tri godine duga saradnja je ovako počela, a Frenku je donela i mnogo obožavateljki što će mu kasnije omogućiti prelazak u solo vode. Iste godine Sinatra je oženio svoju ljubav iz detinjstva Nanci Barbato sa kojom će dobiti troje dece: Frenka mlađeg, Nanci i Kristinu.sinatra 02

Izdavačka kuća Columbia Records objavljivala je po jednu njegovu ploču mesečno, a njegove ploče su se prodavale u 10 miliona kopija godišnje.

Godinu dana ranije, na vrhuncu slave, dobio je i posebnu nagradu Američke filmske akademije za ulogu u filmu „The house live in“.

Ipak, u Frenkovom životu stvari počinju da idu nizbrdo. O njegovoj vezi sa mafijom počele su i da pišu novine, pa ga je Odbor za proameričke aktivnosti optužio za saradnju sa mafijom i komunistima. Otkazuju se njegovi koncerti u Njujorku i dolazi do raskida ugovora sa njegovom izdavačkom kućom. Ni na privatnom planu mu nisu cvetale ruže, te tako izbija na videlo skandal pa se i Nenci razvodi od njega zbog njegove veze sa Avom Gardner.

Veliki povratak

Frenk je imao 34 godine kada su svi mislili da je pao na dno. Ipak, sam se trgao pročitavši scenario za film „Odavde do večnosti“ i video sebe u ulozi Maggia, malog Italijana koji odbija biti slomljen. Ulogu je dobio a kasnije mu je donela i Oskara a što je još važnije, ova ga je uloga digla sa dna i dovela ga opet na filmska platna. Šuškalo se da mu je upravo Ava sredila angažman za ovaj film. sinatra 03

Usledili su filmovi „Guys and Dolls“,  “The Tender Trap” i “The Man With The Golden Arm”. Osim uspeha na filmskog platnu Frenku je krenulo i na muzičkom, pa je potpisao ugovor sa izdavačkom kućom Capitol records. Frenk se definitivno  digao sa dna, pevanje mu je bilo bolje nego ikad, a albumi su se  prodavali u milionskim tiražima.

U to vreme Frenk se druži sa Kenedijima i radi na promociji Džona Kenedija koji kasnije postaje predsednik. Ipak, njhovo prijateljstvo neće dugo trajati. Fenk je ponudio Džonu da podele devojku Džudit Exner što je ovaj i prihvatio. Ali kap koja je prelila čašu bilo je Sinatrino upoznavanje Džudit sa mafijaškim šefom Samom Giancanom posle čega je porodica Kenedi prekinula sve veze sa Sinatrom.

Burne ljubavi

Burni ljubavni život doveo je do raskida sa Avom Gardner. Pričalo se da he Frenk toliko voleo Avu da je dugo posle razlaza sa njom držao njenu fotografiju pored ogledala kao da je i zbog nje pokušao da izvrši samoubistvo. Usledele su romanse sa udovicom Laurel Bacall, plesačicom Džuliet Prowse. Godine 1966. Frenk se drugi put ženi i to za 21-godišnju  Miu Ferou, a brak im je potrajao samo 16 meseci.

Deset godina kasnije, Frenk opet staje na ludi kamen a njegova izabranica Barbara Marks, će ostati sa njim sve do Frenkove smrti. Njihov brak će smiriti Frenka, ali jedini skandal koji će ga obeležiti jeste kada je glumica Eva Bartok obelodanila da je njena ćerka Dena, koju je dobila u braku sa drugim, zapravo Frenkova. Ipak, Frenk nikada nije priznao očinstvo. Voleo je i izuzetno bio vezan za svoju decu.sinatra 04

Kraj

1971.godine Sinatra pokušava okončati svoju karijeru i najavljuje povlačenje a dve godine kasnije se vraća na scenu sa novim albumom “Ol Blue Eyes Is Back”. 1980. godine nastupio je pred 175.000 ljudi  što ga je dovelo i u Ginisovu knjigu rekorda. Nemirni duh nije mu dao mira pa je i dugo nakon prvobitne  najave penzije nastupao širom svetskih pozornica.

Iza pozornice

Iako je važio za velikog ženskaroša, postojale su neke stvari  koje Frenk nije voleo kod žena. Bile su mu mrske one koje piju i puše, kao i one koje stavljaju  previše parfema.

Voleo je Las Vegas i provod u njemu.

Od hrane nije voleo jagnjetinu i zelenu salatu, ali je bio odličan kuvar i pravi domaćin.

Ono što je najzanimljivije jeste činjenica da je puštao da svi misle da se ludo provodio svako veče, dok je on najćešće veče provodio uz knjigu a najviše je voleo beletristiku i istoriju.

“Lažni cuger”, koji je više pričao o alkoholu nego ga pa pio mrzeo je lažove i laskavce.sinatra 05

Sinatra je pesmu ” I’m fool to want you” posvetio Avi Gardner posle njene smrti.

Omiljena zdravica bila mu je: “Da mi poživite do stote, i da poslednji glas koji budete čuli bude moj.”

Frenk Sinatra umro je od srčanog udara 14. maja 1998. godine u 22:50. Sahranjen je u Desert memorijal parku. Dan nakon sahrane, najveći hoteli i kockarnice prigušile su svetla, a njujorški Empire State Bilding svetleo je u plavoj boji u njegovu čast.

Vlasnik Oskara sa svojih 13 Gremija, 58 filmova i 250 miliona prodatih ploča nastavio je da živi i uvek će, kroz svoje pesme.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar