Prosize kapsule

Potrošači u SAD tuže pivare zbog razblaživanja piva vodom

pivoAmerički potrošači tuže pivaru “Anhojzer buš Inbev”, proizvođača piva “Badvajzer”, zbog toga što to piće razređuje vodom da bi povećala dobit.

Oni traže odštetu koja bi mogla da dostigne i desetine miliona dolara, dok pivara odbacuje optužbu kaonesnovanu.

Kako tvrde advokati potrošača, “Anhojzer buš Inbev” je kod nekoliko vrsta piva, uključujući i “Badvajzer”, naveo sadržaj alkohola drugačiji nego što ga zaista ima.

“Pivo verovatno razređuju neposredno pre nego što napune boce, i time varaju korisnike”, kažu tužioci, ali svoje tvrdnje ne zasnivaju na nezavisnim testovima, nego na navodnim izjavama bivših zaposlenih.

Glavna tužba koja, prema pravnicima, može da donese odštetu desetinama miliona konzumenata piva, podneta je u San Francisku, a spremaju se i tužbe u Nju Džersiju, Pensilvaniji i u drugim američkim državama. Planirano je da se pokrene 12 sudskih procesa i tužioci su pozvali potrošače da se pridruže tim tužbama.

Prestavnik firme, Piter Krejmer, odbacio je optužbe kao neosnovane. Kompanija, prema njemu, strogo poštuje sve zakone o označavanju alkohola.

“Anhojzer buš Inbev” je saopštio da je u četvrtom tromesečju prošle godine njegov profit smanjen za 4,9 odsto, zbog promena u finansiranju troškova.

Neto profit pivare pao je u tom periodu na 1,76 milijardi dolara, sa 2,85 milijardi dolara u poslednja tri meseca 2011. godine, preneo je AP.

“Anhojzer buš” je najveći proizvođač piva na svetu, čije su najpoznatije marke Badvajzer, Bad, Stela artua, Staropramen, Beks….

©MuskiMagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.