Prosize kapsule

Sony Xperia Z stigla na srpsko tržište

SONY DSCU saradnji medijske agencije Fastbridge i kompanije ComTrade Technology Center 21. februara predstavljen je novi telefon kompanije Sony. U pitanju je smartphone Sony Xperia Z. Naša redakcija je dobila mogućnost da isproba telefon, pa ćemo se potruditi da Vam što jasnije i detaljnije predstavimo možda trenutno i najbolji smartphone na tržištu.

U pitanju je 5-inčni smartfon sa Full HD ekranom, što je i jedna od glavnih karakteristika koja ga je i izdvojila od drugih mobilnih telefona i zbog čega je bio jedan od najvećih hitova na sajmu CES u Las Vegasu , gde je premijerno bio i predstavljen. Dimenzije telefona su 139 x 71 x 7,9 mm, a težina samo 146 g. Poseduje 16 GB interne memorije (11.73 GB raspoloživo), i mogućnost proširenja microSD karticama. Ali to nije jedini i glavni adut ovog telefona. Xperia Z poseduje i druge impresivne specifikacije, poput Qualcommovog četvorojezgričnog procesora, kamere od 13 megapiksela, NFC – mogućnost bežičnog prenosa podataka prislanjanjem  telefona i drugog uređaja koji podržava ovu tehnologiju (One-touch mirroring), MHL, i pored svega toga telefon je otporan na vodu i prašinu … Ali krenimo redom.

sony3Ako u nečemu Sony nikada nije zaostajao za konkurencijom, često je i nadmašujući, onda je to svakako dizajn telefona. Sony je uvek bio originalan i jedinstven što se tiče dizajna. Ovoga puta možda je otišao i korak dalje, jer su i prednja i zadnja strana Xperia Z napravljene od stakla (koje ima zaštitu od grebanja), što mu baš daje šmekerski izgled. Ali zbog toga ostaju veoma vidljivi otisci prstiju, ali ne brinite zbog toga, jer se lako i skidaju. Vrlo oštar, muški dizajn, gde su obline (i to vrlo diskretne) korišćene tek na ivicama uređaja, čine izgled telefona sa jedne strane jedinstvenim, tako da ne podseća ni na jedan konkurentski uređaj. Ivice Xperia Z napravljeni su od poliamida sa staklenim vlaknima, poseduje niz ulaza za razne priključke koji su gumirani (kako bi uređaj bio vodootporan), što sve skupa ostavlja dojam natprosečne čvrstoće. Pored svega toga, telefon je otporan na vodu i zaštićen od prodora prašine (standardi IP55 i IP57). Xperia Z može izdržati i do 30 minuta na dubini do jednog metra (to važi za slatku, NE i morsku vodu naravno)  i da posle toga bez problema radi.

Telefon je otporan na vodu i zaštićen od prodora prašine (standardi IP55 i IP57).

Telefon je otporan na vodu i zaštićen od prodora prašine (standardi IP55 i IP57).

U telefon je ugrađen Qualcommov Snapdrago S4 Pro četvorojezgrični CPU-om Krait processor sa radnim taktom od 1,5 GHz. Pomoć ovom moćnom procesoru ‘’daje’’ grafički čip Adreno 320. Ima memoriju od 2 GB RAM-a (1.8GB dostupno). Zbog svega toga telefon je toliko brz da je to nestvarno. Isprobali smo zumiranje i scroll web-stranica i preskakanje Full HD video zapisa i telefon je radio besprekorno brzo.

Telefon pravi nestvarno dobro fotografije

Telefon pravi nestvarno dobro fotografije

Ono što je svakako najzanimljivije kod Xperije Z je njen je 5-inčni ekran Full HD rezolucije od 1.080×1.920 piksela, zato je telefon jedinstven jer do sada nije napravljen smartfon te veličine ekrana. Ekran pokreće Sonyjev Mobile BRAVIA Engine 2. Ova kombinacija veličine ekrana i rezolucije daje za rezultat impresivnu gustinu piksela od čak 441 ppi, što je čitavih 135 ppi više u odnosu na Samsungov Galaxy S3. Jedina mana bi možda bio ugao vidljivosti. Da pojasnimo, 5-inčni ekran nećemo uvek koristiti tako da gledamo strogo frontalno, ali kada Xperiu Z gledamo bočno, kontrast počinje da se gubi. Efekat refleksije takođe je vrlo izražen. Ipak, sve ovo ne umanjuje impresivan utisak koji je telefon ostavio na nas što se tiče oštrine prikaza slike, kao i izuzetne živosti i saturiranosti boja na ovom ekranu.

Fotografisano na dnevnoj svetlosti

Slika je urađena pri dnevnoj svetlosti

Glavna kamera ima 13 megapikela, i mogućnost snimanja video zapisa u Full HD HDR formatu (1080p rezoluciji). Kamera poseduje detekciju lica, stabilizaciju slike i fokus dodirom. Sony je pri kameri istalirao i 36 modova za slikanje, gde kada Vi želite da slikate, softver sam izaber najbolji mod da bi slika bila najbolja. Pored svega toga kamera poseduje i HDR, koji omogućava jasniju sliku kada se slika pri veštačkom ili umanjenom osvetljenju. Kada koristite HDR, kamera smanjuje rezoluciju na 12 megapiksela, ali u ‘’veštačkim uslovima’’ slike su mnogo bolje. Takođe poseduje i pomoćnu kameru od 2,2 MP.

 

Fotografisanje kada je uključen HDR

Evo kako izgleda fotografija kada je uključen HDR

Fotografisanje kada je isključen HDR

Evo kako izgleda fotografija kada je isključen HDR

Operativni system je Android Jelly Bean 4.1.2, telefon ima mogućnost konekcije putem microUSB (MHL), Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi Direct, DLNA. Prenos podataka se može vršiti putem HSDPA, 42 Mbps; HSUPA, 5.8 Mbps; LTE, web pretraživač je Chrome – HTML 5, poseduje A-GPS i GLONASS, a koristi microSIM kartice. Poseduje Li-Ion bateriju kapaciteta od 2330 mAh, koja može izdržati 3-4 dana ako se baš ‘’igrate’’ sa njim. Pored telefona dobijate i standardnu opremu koju čine punjač, USB kabal za povezivanje sa drugim uređajima i slušalice (koje su zaista nesvakidašnjeg dizajna, ipak je to Sony). U slobodnoj prodaji moći će da se kupi od prve nedelje marta po ceni od oko 750 eura i to u beloj, crnoj, ili ljubičastoj boji. Najverovatnije će se naći i u ponudi mobilnih operatera, ali još uvek ne znamo kojih.

sony2Dugo smo čekali da se Sony trgne iz sna i da nas oduševi novim smartfonom. Mi mislimo da je taj dan došao kada je Sony Xperia Z ugledala svetlost dana. Telefon nas je ostavio bez daha i po našem skromnom mišljenu mislimo da je ovaj telefon trenutno najbolji smartphone na svetu. Za sada … Ali videćemo šta će novo da se pojavi do kraja godine, ko zna možda već u Barseloni na sajmu GSMA Mobile World Congress 2013. se pojavi neko novo čudo tehnike. A do tada ćemo uživati u Sony Xperia Z-u.

Zahvaljujemo se agenciji Fastbridge na ustupljenom telefonu za test.

©MuskiMagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.