Prosize kapsule

Zloćudni softver postaje sve pametniji

Zloćudni softverU svojem izveštaju (PDF dokument) vezanom za kompjuterske pretnje u četvrtom kvartalu prošle godine, McAfee ističe kako je sve više organizacija ciljano sa sve pametnijim kompjuterskim napadima.

Broj trojanaca koji imaju za cilj krađu lozinki porastao je 72% u proteklom kvartalu. Neki od tih trojanaca je prilagođen napadima na određene organizacije, dok su drugi standardni trojanci koji napadaju sve računare.

Takođe se ističe veliki porast sigurnosnih napada na različita nova područja, poput fabrika, korporacija, vladinih agencija i opreme koja ih povezuje.

Mobilni zloćudni softver takođe je u velikom porastu, odnosno McAfee je protekle godine otkrio 44 puta više mobilnog zloćudnog softvera nego godinu ranije. U porastu je i broj internet stranica sa zloćudnim sadržajem, gde se one sve više koriste umesto mreža zaraženih računara (botnet) za širenje zloćudnih sadržaja.

Kao jednu od pozitivnih strana u McAfeeu navode pad broja botnetova, za što su delom zaslužne i policijske akcije protiv njih. Ali navodi se i kako ‘’kompjuterski kriminalci’’ sada jednostavno traže druge načine za širenje svojih zloćudnih aktivnosti.

©MuskiMagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.