Prosize kapsule

Top 5 uređaja koji su se izdvojili na MWC-u u Barseloni

MWC Barcelona 2013Zavšrio se MWC u Barseloni, najveći svetski telekomunikacioni kongres. Ova je priredba, nažalost, kroz proteklih nekoliko godina toliko ‘’narasla’’ da su je najeminentniji igrači, koji pripadaju ovom tržištu, počeli izbegavati, naprosto da se nove tehnologije kojima se žele pohvaliti ili ih plasirati na tržište ne izgube u masi i ne ostanu neprimećene.

Ipak, nekoliko uređaja itekako je plenilo pažnju posetilaca, i mi smo za vas napravili top 5 noviteta koji su se po nama izdvojili iz mase novih gedžeta.

Sony Xperia Tablet Z

Sony Xperia Tablet Z

Sony Xperia Tablet Z

Mobilni uređaj koji je bio najveći hit u Barseloni svakako je bio Sonyjev tablet Xperia Z, izgledom, a i tehničkim sepecifikacijama koncepiran kao 10-inčna verzija već sada vrlo uspešnog Sonyjevog smartphonea predstavljenog na CES-u, Xperije Z. Tablet je baziran na Snapdragonu S4 sa 2 GB RAM-a i rezolucijijom ekrana od 1920*1200 tačaka. Operativni sistem je Android 4.1 Jelly Bean, a Sony već najavljuje nadogradnju na 4.2 odmah po izlasku na tržište. Ipak, ono što ga čini posebnim je to što je, kao i 5-inčni smartphon Xperia Z vodootporan. Uz to je fantastično dizajniran i vrlo lagan (masa mu je tek 495 grama) i tanak (debeo je 6,9 milimetara). Uz dizajn i vrhunsku izradu, uređaj krasi i izuzetna brzina, ali i relativno visoka gustina piksela za 10-inčni tablet sa Android OS-om od 224 ppi. Prikaz slike je vrlo oštar i na tabletima ove veličine parirati mu mogu samo iPadi treće i četvrte generacije, a jedini minus zaslužuje zbog lošeg kontrasta ekrana, zbog čega je dinamički raspon boja uzak, pa ne pruža baš živu sliku na ekranu.

HP Slate 7

HP Slate 7

HP Slate 7

Ugodno iznenađenje na MWC-u pripremio je HP koji je neočekivano predstavio svoj prvi tablet sa Android OS-om. Radi se o 7-inčnom uređaju koji će se u SAD-u prodavati za 169 USD, čime parira gotovo identičnim entry-modelima koje je su na CES-u predstavili Asus (Memo Pad ME172) i Acer (Iconia Tab B1-A71). Slate 7 tako dolazi sa dvojezgričnim procesorom A9, kod kojeg se uz rezoluciju ekrana od 1024 x 600 tačaka i Android OS 4.1 operativnim sistemom pojavljuje i neznatno usporavanje kod obavljanja zahtevnijih radnji poput preskakanja unutar videzapisa ili zumiranja težih web-stranica. Ipak, korišćenje 1 GB RAM-a učinilo je taj lag podnošljivim (za razliku od onog na Acerovom modelu koji ima upola manji memorijski kapacitet), a ono što nam se posebno svidelo kod Slatea 7 je izrada koja je vrlo čvrsta i uverljiva uz korišćenje metalnih materijala zbog kojih uređaj deluje kao da je iz više klase od one kojoj zaista i pripada. Minus zaslužuje presvetli ekran koji boje čini takvima da izgledaju hladno i isprano.

Samsung Galaxy Note 8.0

Samsung Galaxy Note 8.0

Samsung Galaxy Note 8.0

Parirajući, očigledno, tržišno vrlo uspešnom iPadu mini, Samsung je pripremio svoj tablet slične veličine, Galaxy Note 8.0, opremivši ga sa vrlo praktičnim dodatkom kojeg poznajemo sa njegovog ponajboljeg 10-inčni modela (i “phableta” Galaxy Note II), S Penom. Već pri prvom uzimanju u ruke oseti se koliko je ovaj uređaj lagan i praktičan za držanje u dlanu – ima masu od 338 grama, debljinu od 7,95 mm i zaobljenu pozadinu koja dizajnom sledi linije Galaxyja S III i Galaxy Note II, zbog čega sjajno leži na dlanu bilo koje veličine. Šteta je što Samsung nije napravio ekran nešto veće rezolucije od 800 x 1.280 tačaka, jer bi time gustinom piksela uspeo nadmašiti Appleov pandan. Ovako, sa gustinom piksela od 189 ppi nudi takav prikaz da smo kod mnogih (pa i Samsungovih) tableta videli oštriju sliku, svetliju i sa znatno življim interpretiranim bojama. Razlog ne tako dobrom prikazu slike krije se i u tome što je za Galaxy Note 8.0 korišćena TFT matrica, a ne (Super) AMOLED tehnologija izrade, ali bilo kojoj drugoj karakteristici ovog uređaja ne može se uputiti slična kritika.

LG Optimus G Pro

LG Optimus G Pro

LG Optimus G Pro

Od svih izlagača na MWC-u LG je u Barselonu doneo najveći broj novih smartphonea, a svakako je najzanimljiviji bio Optimus G Pro, 5,5-inčni uređaj sa Full HD rezolucijom IPS+ i ekran koji nudi gustinu piksela od čak 401 ppi. Time LG nudi oštriju sliku od one koju ima direktni konkurent – Samsungov Galaxy Note II – od kojeg je ujedno i ponešto brži, što ne čudi, s’obzirom da koristi najnoviji Qualcommov čipset Snapdragon 600 sa četiri Krait 300 jezgra koji kucaju taktom od 1,7 GHz, potpomognut Adreno 320 grafikom. Ovako moćna “mašina” omogućila je LG-ju da u uređaj ugradi i neke posebne dodatke, poput mogućnosti obavljanja pinch-to-zooma tokom gledanja Full HD videa, kao i istovremeno snimanje videa pozadinskom 13-megapikselnom i prednjom 2,1-megapikselnom kamerom. Radi na Android OS-a 4.1.2 (Jelly Bean), a kako dolazi i sa baterijom impresivnog kapaciteta od 3.140 mAh, bio je jedan od najvećih hitova MWC-a, iako je bio najavljen znatno pre manifestacije u Barseloni.

Nokia Lumia 720 (i Lumia 520)

Nokia Lumia 720

Nokia Lumia 720

Za Microsoft i Windows Phone 8 MWC bi bio veliki debakl da nije bilo Nokije, jedinog relevantnog proizvođača koji je za ovu priredbu predstavio nove modele smartphonea sa ovim operativnim sistemom. Ipak, nije reč o flagship klasi telefona, pa Nokijin ovogodišnji adut tek trebamo dočekati. Umesto toga, imali smo prilike videti Lumiu 720, koja, iako se iz kodne oznako ne bi moglo tako zaključiti, nasljeđuje Lumiju 820.  Dolazi sa 4,3-inčnim ekranom rezolucije 480×800 tačaka, čiji kontrast jeste bolji nego na drugim TFT smartphoneima, ali ipak nije baš savršen. U odnosu na Lumiju 820, ovaj model je tanji i ima bateriju većeg deklarisanog kapaciteta, od 2.000 mAh, a najveću je nadogradnju doživela glavna kamera koja nudi otvor blende od F/1.9 brzine i rezoluciju od 6,7 megapiksela. Najviše pohvala zaslužuje fantastična izrada – Luma 720 deluje čvrsto, moderno i vrlo uverljivo. Lumia 520 je, sa druge strane, uređaj sa kojim Nokia cilja na tržište jefitnih smartphonea. Radi se o unapređenoj Lumiji 620, pa tako ovaj model dolazi sa 4-inčnim IPS ekranom rezolucije 480×800 tačaka, baterijom od 1.430 mAh, istim dvojezgričnim Kraitom kao i Lumia 720 i jednako dobrom izradom, zbog koje deluje kao uređaj srednje, a ne entry klase smartphonea. 

Nokia Lumia 520

Nokia Lumia 520

©MuskiMagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.