Prosize kapsule

Deca vojnici: Igra sa opasnim igračkama

deca vojnici 03U 26 zemalja nije neobično da u vojničkim redovima budu deca, čak i uzrasta od 5 godina. Oko pola miliona dece u svetu regrutovano je za surove i vojničke zadatke.

Igre rate popularne su u dečjem svetu .Deca vrlo rano stiču znanje da postojimo MI i ONI, neprijatelji. Indijanci, kauboji. Policajci, lopovi. Sukobljeni.

Ali šta se dešava kad dečje saznavanje sveta kroz igru zameni opasna stvarnost regrutovanja u prave ratne pohode?deca vojnici 02

Kuriri, stražari, ratnici… Sve to postaju deca koju vrlo često otimaju, a često i drogiraju kako bi ih upotrebili shodno svojim ratnim ciljevima.

Najveće zloupotrebe dece dešavaju se u Latinskoj Americi, Africi, Kongu, Ugandi, Sudanu, Izraelu, Palestini, na Tajlandu, Filipinima, u Iraku itd.

Akteri ove zloupotrebe su paravojne formacije, etničke i terorističke grupe, gerilci, ali neretko i  vlade ovih zemalja.

Iz Dosijea

*U Meksiku je početkom marta ubijen najmlađi egzekutor koji je radio za jedn anarko kartel. Imao je samo 13 godina i po sopstvenom priznanju, koje je dao policiji početkom godine,  učestvovao je u 10 a sam izvršio 3 ubistva.

*U vojsci Mjanmara ima nekoliko hiljada regrutovane dece, mada je reformistička vlada ove zemlje potpisala ugovor sa UN po kojem će činiti napore da u vojsci ne bude maloletnika.

*U Ugandi je u poslednjih 15 godina regrutovano oko 10.000 dece. Decom se ovde lakše manipuliše pa nakon ’’psihološke obrade’’ oni izvršavaju i najgore zločine, bez pitanja. UNICEF je u svojim izveštajima izjavljivao da ugandsku vojsku tzv LRA najviše zanimaju deca od osam godina, a nije strano ni uzimanje dece od 5 godina.

* Da bi se deca ‘’slomila’’ u Kongu i Sudanu, deo treninga je i prisiljavanje dece da ubiju prijatelja sa kojim su se najviše zbližili.

 

UN su ovaj fenomen proglasile ‘’međunarodnim ratnim zločinom’’.

Na Zapadu ništa novo

Nisu samo nedemokratske zemlje koje smo naveli kritične po ovom pitanju.deca vojnici 04

Recimo da mesto u ovoj priči zaslužuje i Velika Britanija. Iako sa 16 godina u VB ne možete piti alkohol i glasati, 2010. je, od ukupnog broja regrutovanih , 25 posto bilo ispod 18 godina.

Iako u  vojsku idu sa blagoslovom roditelja, postoji inicijativa da se ovaj zakon izmeni. U tom slučaju bi tek osamnaestogodišnjaci odlučivali da li je vojska za njih. Po sadašnjem zakonu, maloletnik koji se pridruži vojsci potpisuje ugovor na šest godina koji se ne može prekinuti.

SAD, Novi Zeland i Kanada regrutuju vojnike već od 17 godina.

Mali heroj

U našoj istoriji i književnosti postoji mnogo primera gde su puške stizale u ruke najmlađih. Jedan od najpoznatijih primera  je Boško Buha. U njegovoj jedinici, koja je bila poznata kao ‘’Partizanska artiljerija’’, bilo je mnogo dece i mlađih.bosko

Ovaj mali junak koji je bio poznat  po talentu da se prikrade neprijateljskim bunkerima i da ih uništava ručnim granatama, poginuo je sa 17 godina. Proglašen je za narodnog heroja.

Sećate se pesme ’’Oni su mali za vojnike, a veliki za junake.’’

Dete je otac čoveka

Dan se poznaje po jutru, a čovek po detinjstvu.

Kada govorimo o ovakvoj zloupotrebi dece, teško je i zamisliti kakvi ljudi postaju oni koji kao deca završe u ovakvom hororu. Barem oni koji prežive ovakvo tretiranje.deca vojnici

Posle početnog psihičkog lomljenja, ova deca postaju istrenirani poslušnici, vrlo često zavisnici i hladnokrvni izvršitelji surovih zadataka.

Humanitarne organizacije daju ovom problemu najveći prioritet ali je istina da je malo dece rehabilitovano. Utešan je jedino trend opadanja broja dece-vojnika u proteklim godinama.

 ©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar