Prosize kapsule

Elance.com – vodeća svetska platforma za rad putem interneta

ElanceAdNa konferenciji za novinare 12.marta u hotelu Metropol predstavljena je nova platforma za rad putem internet, Elance.com. Predstavnik Elance.com, Kjetil J.Olsen je predstastavio platformu i naglasio je da je kompanija Elance zainteresovana da proširi svoj posao i omogući taletovanim ljudima iz Srbije da zarade novac kao onlajn frilenseri bez potrebe da napuštaju zemlju.

Podaci iz oblasti frilensinga pokazuju da je  Srbija je na 12. mestu u svetu, a 5. u Evropi, sa prosekom radnog sata od 19.5 dolara, što je 6 puta više od prosečnog radnog sata u Srbiji.

 „Frilensing doživljava globalnu ekspanziju, a da Srbija prati ovaj trend i poseduje izraziti potencijal, pokazuju podaci iz 2012. godine,  gde je u poređenju sa 2011. zabeležen porast broja frilensera od 60%””, izjavio je Kjetil Olsen.

Upitnik koji je Elance postavio svojim frilenserima pokazuje da je 77% srpskih frilensera samoinicijativno počelo da se bavi ovim poslom. 44 % se izjasnilo da je frilensing njihov primarni izvor prihoda, kao i da vole da budu ”sopstvene gazde”, da imaju kontrolu nad sopstvenim rasporedom i načinom rada, kao i da nisu bili primorani da postanu frilenseri zbog manjka mogućnosti na tržištu rada. Tri četvrtine srpskih frilensera smatra da su zadovoljniji kada rade ovaj posao u poređenju sa drugim načinima rada.

Kjetil J.Olsen - potpredsednik Elance Evropa

Kjetil J.Olsen – potpredsednik Elance Evropa

Kada je reč o kvalitetu rada srpskih frilensera, njima je u 2012. godini bilo dodeljeno 4,789 poslova, što predstavlja porast od 70% u poređenju sa 2011. godinom. Zabeležen je i skoro sličan porast  zarada (69%) u 2012. godini u odnosu na 2011. Najviša primanja imaju programeri i IT stručnjaci sa prosečnom zaradom od 21.7 dolar na sat, a prate ih grafički dizajneri sa 20.1 dolarom na sat.

“Na našoj platformi je registrovano više od 2.3 miliona frilensera, ali voleli bismo da dobijemo još novih iz Srbije”, kaže gospodin Olsen.“ Naš plan je da privučemo još više talenata koji žele da postanu uspešni onlajn frilenseri, da angažujemo naše kadrove koji će širom Srbije držati treninge mladim frilenserima, kako bi oni mogli da ostvare uspeh na Elance platformi, ali i da organizujemo radionice i edukativne kurseve gde bi se međusobno razmenjivala iskustva. Elance će uz podršku lokalnih interesnih grupa i zajednica raditi na tome da se poveća svest o onlajn frilensingu kao i da se srpski talenti što bolje upoznaju sa radom putem interneta“.

Srbija je u Top 5 zemalja u Evropi po zaradama frilensera. Jedna od činjenica koje dokazuju da Srbija  ima visok potencijal za frilensing su zarade. Srpski frilenseri su u periodu od 2007. do 2012. godine zaradili 5,46 miliona dolara. Srbija je uspela da pretekne zemlje kao što su Australija i Nemačka. Interesantna informacija je da je u ovoj grupi Srbija zemlja sa najmanjom populacijom, te su i dobijeni rezultati vredni pažnje. Zemlje koje su u samom vrhu na ovoj listi su SAD ( sa 169,61 miliona dolara) Indija (168,05 miliona dolara) i Pakistan (40,7 miliona dolara).

Najveći deo zarade frilensera iz Srbije dolazi iz IT i kreativne industrije. U IT oblasti Srbija je zaradila 3 miliona dolara, dok je u kreativnoj industriji zarada bila oko 2,2 miliona dolara. Druge oblasti koje imaju visok potencijal i priliku za veću zaradu su marketing i operativna industrija.

Pozitivna iskustva o radu preko Elance.com preneli su Nikola Đokić (frilenser za mobilne aplikacije) i Nikola Marković (dizajn i multimedija) koji već tri godine rade preko ove platforme. Obojica su istakli da je prednost rada preko Elance.com pre svega u fleksibilnosi I mogućnosti biranja posla koje najviše vole da rade.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.