Prosize kapsule

Priručnik za sletanje na mesec iz ’69. godine uskoro na aukciji

oldrinLegendarni američki astonaut Baz Oldrin daće na prodaju beleške sa uputstvima koja su korišćena za vreme prvog spuštanja na Mesec 1969. godine.

Prema pisanju londonskog “Telegrafa”, beleške su bile deo Oldrinovog ličnog priručnika čija su uputstva Oldrin i Nil Armstrog sledili prilikom spuštanja lunarnog modula “Igl”.

Na licitaciji, koju će 25. marta u Njujorku organizovati aukcijska kuća Bonams, naćiće se i beleške koje je Oldrin hronološki zapisivao sekundu po sekundu dok se modul približavao mesečevoj površini.

Iz njih se može videti da su prve reči izgovorene po sletanju na Mesec bile “kontaktna svetla” kojim je Oldrin potvrdio prizemljenje.

Priručnik sa navigacionim uputstvima sadrži i kompjuterske procedure koje su astronauti morali da isprate kako bi se bezbedno vratili na Zemlju kao i manevre u slučaju hitne situacije.

Oldrin je odlučio da proda priručnik nakon što su prošlogodišnjom izmenom zakona astronauti misije Apolo dobili vlasništvo nad predmetima koje su zadržali sa svog svemirskog putovanja.

U aukcijskoj kući Bonams očekuju da Oldrinov priručnik dostigne vrednost od oko 100.000 dolara.

Apolo 11 bila je prva misija sa zadatkom da spusti ljude na Mesečevu površinu, peta misija u okviru Apolo programa sa ljudskom posadom i treća sa ljudskom posadom koja je letela prema Mesecu.

Apolo 11 je lansiran 16. jula 1969. sa tročlanom posadom koju su činili Nil Armstrong, Edvin (Baz) Oldrin i Majkl Kolins.

Dana 21. jula 1969, u 2:56 po univerzalnom vremenu, Nil Armstrong je postao prvi čovek koji je zakoračio na Mesec, a ubrzo mu se pridružio i Edvin (Baz) Oldrin.

Za to vreme Majkl Kolins je bio u orbiti oko Meseca.

©Muskimagazin.com

Ostavite komentar